Hirdetés

Megmutatjuk, miért a hidrogénhajtású autóké a jövő

|

Az elektromos autók evolúciójának következő lépése már itt van a kanyarban.

Hirdetés

A hidrogén már évtizedek óta egyfajta Szent Grálja az autóiparnak, amely egy csapásra megválaszolhatná az elektromos autózással kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket. Míg ugyanis jelenleg egy belső égésű motorral szerelt autó hatótávja könnyedén eléri a 6-700 kilométert, egy minőségi hibridé pedig akár 800 kilométernél is több lehet, addig az elektromos autóknál mostanság kezdik csupán kapargatni ezt a nagyságrendet: a Tesla-gyilkosnak is nevezett amerikai Lucid luxusautói ugyanis már teljesen elektromos hajtással is képesek akár 800 kilométert is megtenni egy töltéssel.

Az elektromos tömegmodelleknél egyelőre szűk 500 kilométernél alakul a csúcs, ráadásul itt azért némi túlzásra is szükség van, hiszen azért egy tizenpármillió forintba kerülő autót nehéz népautónak nevezni. A jelenlegi egyik legolcsóbb elektromos autónak számító Dacia Spring négymillió forintos árával kiváló ajánlatnak nevezhető, ezért azonban most még csak 225 kilométeres hatótávval kell gazdálkodnia a sofőröknek.

A hidrogénhajtású autók képviselik a következő lépcsőt az elektromos hajtás evolúciójában (Fotó: Toyota)
A hidrogénhajtású autók képviselik a következő lépcsőt az elektromos hajtás evolúciójában (Fotó: Toyota)

A hidrogénhajtású autók képviselik a következő lépcsőt az elektromos hajtás evolúciójában (Fotó: Toyota)

Ráadásul, ha már megvan álmaink elektromos autója, annak töltése egyelőre még komoly tervezést igényel, főleg egy hosszabb út előtt. Arról nem beszélve, hogy hiába tervezzük meg kilowattra pontosan az utazást, ha a kinézett töltőoszlophoz odaérve azt tapasztaljuk, hogy azon épp minden csatlakozó foglalt, vagy esetleg épp műszaki hiba miatt egyszerűen nem működik. Ilyenkor a hatótávpara ölelésében, tojásokon lépkedve lehet elgurulni a következő töltőig, rosszabb esetben pedig konnektoros töltésre kárhoztatva akár egy fél napot is várhatunk, mire értelmezhető mennyiségű energia kerül a kocsiba.

Hirdetés

A helyzeten a hidrogénhajtás előretörése segíthet majd. A technológiáról korábban írtunk egy összefoglaló cikket, amelyből kiderül, hogy különbséget kell tenni a közvetlen hidrogénhajtás és a hidrogén-üzemanyagcella között, azonban mindkettőhöz szükség lesz a hidrogén-töltőállomások elterjedésére. Ez még biztosan időbe kerül majd, azonban az alábbi videó segítségével nem nehéz érzékeltetni, hogy miért lesz rájuk hatalmas szükség.

@jlgolson Reply to @rh51201 How to fill the @toyota Mirai with hydrogen. #ev #fuelcell #hydrogen #toyota #mirai #electric #zeroemissions #electriccar #car #cars ♬ original sound - PRNDL by Jordan Golson

Mint látható, a hidrogén üzemanyagcellás Toyota Mirai megtankolása nagyjából annyi időt vesz igénybe, mintha benzinnel töltenénk fel az üzemanyagtartályát. Ez behozhatatlan előny a "hagyományos" töltésű elektromos autók számára. Hiába fejlődik a töltőtechnológia, ha még a napjaink műszaki csúcsteljesítményét jelentő horvát Rimac Nevera szupersportkocsi elképesztően gyors töltése is több mint 20 percig tart - ráadásul, ennyi idő alatt csak 80 százalékik töltődnek fel az akkumulátorai.

A jövő tehát kétségtelenül a hidrogéné, különösen, hogy egyre-másra jelennek meg az olcsó hidrogén előállítását lehetővé tévő megoldások.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)