Hirdetés

Így igényelhetsz cégednek támogatást tisztán elektromos jármű vásárlására

|

A REPowerEU programban közel 10 000 EV megvásárláshoz nyújt támogatást az állam az uniós keretből.

Hirdetés

Tavaly év végén jött a hír, hogy hazánk a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv részeként a REPowerEU program keretén belül fog pályázatot hirdetni tisztán elektromos autók vásárlására. Az akkor még csak a pályázat körvonalait és keretösszegét megjelölő bejelentés konkrét részleteit múlt héten pénteken hozták nyilvánosságra.

Az elektromos személygépjármű, kisbusz, vagy kisteherautó vásárlását célzó támogatásra 30 milliárd forint keretösszegig február 5-től lehet pályázni. A budapesti cégek összesen 10,8 millárd forint értékben igényelhetnek támogatást, míg a vidéki vállalatok támogatási kerete 19,2 millió forint. Országszerte összesen 9375 igény támogatható a programban.

Hirdetés

Az Energiaügyi Minisztérium kiadott egy közleményt a  végső felhívással kapcsolatban, melyben több fontos kitétel is szerepel a pályázás menetével kapcsolatosan. Rögzíti többek között azt is, hogy jelen pályázatban kizárólag gazdasági társaságok vehetnek részt, egy jármű megvásárlására 2,8-4 millió forint támogatás vehető igénybe, valamint hogy a pályázat február 5-től 13 hónapon keresztül lesz nyitva, illetve a rendelkezésre álló keret kimerüléséig.

A pályázat pénzügyi hátterét - a szükséges intézkedéseket és tervezett beruházásokat magában foglaló REPowerEU-fejezetben rögzítettek szerint - a nemzeti Helyreállítási Terv hitelrésze biztosítja. Az Energiaügyi Minisztérium által kidolgozott tervet még tavaly december elején hagyta jóvá az EU. Közleményében a tárca azt is megemlíti, hogy 2023 végén már meg is érkezett az első utalás Brüsszelből közel 300 milliárd forint értékben.

Bár ennek a részletei egyelőre nem lettek nyilvánosságra hozva, de azt is megjegyzi a dokumentum, hogy a kormány, a korábbi bejelentéssel összhangban a REPowerEU-keretből programot indít a töltőhálózat bővítésére is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)