Hirdetés

Íme az elektormos mikro-sportautó, aminek nehezen indokolható a létezése

|

A kínai autóipar "műremeke" 4800 dollárért rendelhető az Alibabán.

Hirdetés

Mint minden ágazatnak, az autógyártásnak is megvannak a maga vadhajtásai. Van, ami csak szimplán furcsa, de léteznek egészen ronda konstrukciók is, mint például a héten megjelent orosz EV, az Amber. Az orosszal ellentétben azonban a kínai autóipar jelenleg vitán felül az egyik legjelentősebb szereplője az autógyártásnak. Ezt támasztja alá az is, hogy a Tesla sok éves elsősége után már a második évet zárjuk úgy, hogy globális viszonylatban a tisztán elektromos hajtású autók forgalmazásában a BYD (Build Your Dreams) - ami a héten jelentette be első európai gyárának megnyitását Szegeden -  beelőzte az Elon Musk-féle konglomerátumot.

Nem mindegyik kínai EV-től kell azonban komolyan tartaniuk az amerikai és európai konkurenseknek. Aligha számíthatna például mifelénk nagy sikerre az a nem éppen hétköznapi járgány, amit körülbelül 1,7 millió forintért árulnak az Alibabán.

Hirdetés

A szóban forgó furcsaság, amire az electek.co újságírója figyelt fel, tényleg igazán különös konstrukció. Tulajdonképpen egy kis méretű "sportautó", ami külső jegyeiben tényleg hozza ugyan azt, amit egy ilyen verdától elvárnánk, de ezzel minden egyéb hasonlóságnak vége is.

Vegyük például az elülső légterelőket is. Úgy tűnhet, mintha tényleg ott lennének, de ha közelebbről is megvizsgáljuk, kiderül, hogy csak fel vannak festve. Nem áramlik át rajtuk levegő, hanem csak nekicsapódik az elülső panelnek. Ez nem meglepő, hiszen a járművet nem belsőégésű motor hajtja, de akkor is elég szokatlan módja a karosszéria kialakításának. És itt a furcsaságok sorának még nincs vége, hiszen hátulról szemrevételezve kipufogók egész gyűjteményét találhatjuk.

A 4 kW-os motor alig több mint 5 lóerőt ad le, ami sokat elvesz egy autó "sportértékéből". A végsebessége 35 km/h, de ehhez legalább tisztességes, 120 km-es hatótáv tartozik. Ezeket az adatokat végignézve beláthatjuk, hogy a jármű legfeljebb gyerekjátéknak használható, annak viszont egy kicsit drága a 4800 dollárért, vagyis cirka 1,7 millió forintért.

Egyébként nem ez az egyetlen koncepció kisautó rendelhető az ismert kínai oldalról. A fentebb említett, elektromos autózással foglalkozó amerikai honlap egész komoly válogatást állított össze ilyenekből.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)