700 millió eurós befektetéssel fejlesztik az IONITY töltőhálózatot

|

A Kia és partnerei négy év alatt közel megötszörözné a gyorstöltők számát Európában.

Hirdetés

Más részvényesekkel együtt ismét befektet a dél-koreai Kia autógyártó az európai IONITY töltőhálózatba. A cég, partnereivel együtt 700 millió euróval járul hozzá, hogy 2025-re az ultragyors, 350 kilowatt teljesítményű töltők száma 1500-ról 7000-re nőjön Európában.

Az IONITY hálózatában ma 1500 töltőhely, köztük több mint 400 nagyteljesítményű, ultragyors állomás található, az európai autópályák mentén 24 országban. A mostani befektetés hatására a nagyteljesítményű töltőhelyek száma 1000-re, az összes töltési ponté pedig 7000-re emelkedik az európai úthálózaton, 2025-ig

A Kia befektetésével 1500-ról 7000-re nő az IONITY töltők száma (Fotó: Kia)

A Kia befektetésével 1500-ról 7000-re nő az IONITY töltők száma (Fotó: Kia)

Az új töltők többségét a nagyforgalmú autópályák és a nagyvárosok közelében helyezik üzembe. Ezzel párhuzamosan a már ma is forgalmas töltőhelyek kapacitását szintén kibővítik, ennek hatására jelentősen csökkennek majd nem csak a töltési, de a várakozási idők is a ma zsúfolt állomásokon.

A fejlesztés révén a felhasználók egyszerűbben juthatnak majd 350 kW-os gyorstöltési lehetőséghez, ezek a töltők képesek például egy Kia EV6 akkumulátorát akár 18 perc alatt is 10-ről 80 százalékig feltölteni.

A hálózatfejlesztés fontos részeként az IONITY saját tulajdonú töltőállomások létesítésére törekszik, amelyeket a helyszínektől függően a cég maga is üzemeltet majd. A vállalat által a közelmúltban bemutatott "Oázis" koncepció fontos része, hogy az elektromosautó-töltés igazi élménnyé váljon. Az így megalkotott tanulmánymodell töltőhelyei fedettek, és kávézó, étterem, valamint bolt is található a közelükben.

Az IONITY gyorstöltők kizárólag megújuló energiával töltik fel az elektromos autókat (Fotó: Kia)

Az IONITY gyorstöltők kizárólag megújuló energiával töltik fel az elektromos autókat (Fotó: Kia)

Az IONITY hálózatának töltőrendszere CCS szerkezetű, a töltésre felhasznált energia teljes egészében megújuló forrásból származik. Ez egyben azt is jelenti, hogy az IONITY hálózatát használó Kia tulajdonosok valóban teljes mértékben emissziómentesen, és széndioxidsemlegesen autózhatnak.

"Ahogy a belső égésű hajtás a következő években fokozatosan eltűnik majd az utakról, úgy válik egyre fontosabbá a megbízható, és gyors töltőhálózatok kiépítése" - mondta Jason Jeong, a Kia Europe elnöke. "Újabb befektetésünk hatására az IONITY komoly terjeszkedésbe kezdhet, amelynek eredményeként jelentősen növekszik majd a gyorstöltő pontok száma Európában."

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)