Hirdetés

A modern autóknak miért nincs még IT-biztonsági besorolása?

|

Az intelligens eszközökhöz létezik hasonló szabvány, a modern járművekhez nem.

Hirdetés

Az internet-hozzáférés már nem is feltétlenül csak a mai autók sajátja, az elektromos autók megjelenésével pedig további digitális megoldások kerülnek a járművekbe, aminek sajátos veszélyei vannak. Egy friss kutatás szerint pedig óriási szükség lenne rá, hogy az internetre csatlakozó autók - és töltőoszlopok - informatikai szempontból is védve legyenek az illetéktelenekkel szemben - írja az Ars Technica.

A lap információi szerint a kutatást egy a Fehér Ház által most szerdán bejelentett kezdeményezés hívta életre. Joe Biden amerikai elnök kkormánya ugyanis azt tervezi, hogy 2023-tól minden internetre kapcsolódó, úgynevezett IoT-eszközre felkerülne egy biztonsági besorolás, ami hasonlít a háztartási eszközökön kötelezően elhelyezendő energiacímkékre. A tervek szerint a rendszer kidolgozására az amerikai szabványügyi hivatalt, a National Institute of Standards and Technology-t és a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot (Federal Trade Commission - FTC) kérte fel a Fehér Ház.

Nem csak az önvezető autók csatlakoznak az internetre (Fotó: loudoun.gov)
Nem csak az önvezető autók csatlakoznak az internetre (Fotó: loudoun.gov)

A kutatás során 1008 embert kérdeztek meg a témával kapcsolatban, akiknek 74 százaléka úgy gondolja, hogy az internetkapcsolattal ellátott autókra és az elektromos autókhoz használható, valamilyen okostelefonos applikáción keresztül indítható töltőoszlopokra ugyanúgy vonatkoznia kellene a szabályozásnak, mint az intelligens háztartási eszközökre vagy az olyan digitális asszisztensekre, mint a Google Home vagy az Amazon Alexa.

Hirdetés

Ennek ellenére aggasztó, hogy a válaszadóknak csak 54 százaléka gondolja úgy, hogy az otthonaikban lévő eszközkön keresztül hackerek áldozatává válhatnak, miközben a megkérdezettek 32 százaléka mondta azt, hogy van olyan IoT-eszközük otthon, amelyet nem hajlandóak a hálózatra csatlakoztatni, biztonsági okokból. A felmérésben részt vevők 82 százaléka azonban egyetértett abban, hogy az energiacímkékhez hasonló IT-biztonsági besorolás hasznos lenne az új eszközök beszerzése során.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a felmérés hatására a Biden-kabinet kiterjeszti-e a szabályozást az online kapcsolattal ellátott autókra és a töltőkre, de nem kizárt, hogy hamarosan az Európai Unióban is találkozhatunk ezzel a témával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)