Hirdetés

Tudod, mit jelentenek az energiacímkék a háztartási eszközökön?

|

A többség nincs tisztában egy fontos változással.

Hirdetés

A vásárlók fontosnak tartják, hogy az eszközeik energiatakarékosak legyenek, azonban az energiacímkék jelentésével a többségük nincs tisztában, és nem mindenki hajlandó jelentősen többet fizetni a jobb energiabesorolású gépekért - derült ki az Euronics friss kutatásából.

Az energiafogyasztás régóta fontos kérdés, amire egy részről a családi költségvetés, másrészről az egyre inkább előtérbe kerülő környezetvédelem szempontjából is sokan nagy hangsúlyt fordítanak. Ráadásul az elmúlt hónapokban a rezsi különösen lényeges témává vált. Az Euronics éppen ezért volt kíváncsi arra, a magyar vásárlók mennyire figyelnek oda az újonnan vásárolt eszközök energiatakarékosságára a választásuk során, és egy országosan reprezentatív kutatás keretében mérte fel a hozzáállásukat a témához.

Az emelkedő rezsiárak miatt kiemelten fontossá vált a háztartási eszközök energiafogyasztása (Fotó: Euronics)
Az emelkedő rezsiárak miatt kiemelten fontossá vált a háztartási eszközök energiafogyasztása (Fotó: Euronics)

Kell nekünk az energiatakarékos gép?

A felmérés során csak nagyon kevesen (összesen 12 százalék) válaszolták azt, hogy az energiatakarékosság nem, vagy csak kismértékben befolyásolja vásárlói döntésüket. A legtöbben (46 százalék) energiatakarékos gépet választanak, ha egyébként a számukra legfontosabb szempontoknak megfelel a készülék, ugyanakkor csak kevéssel marad el azok száma (42 százalék), akiknél ez alapvető szempont.

Hirdetés

Ebben a kérdésben a többséget az emelkedő energiaárak befolyásolják (62 százalék), de közülük is sokan (54százalék) veszik figyelembe a környezetvédelmi szempontokat is. A megkérdezettek az energiatakarékosságot a hűtők (83 százalék), mosógépek (74 százalék), fagyasztók (67 százalék) és bojlerek (63 százalék) esetében találták kiemelten fontosnak, míg a legkevésbé a televíziók (42 százalék) és mikróhullámú sütők (37 százalék) esetében. A választ adó nők általánosságban, tehát mind a háztartási, mind a szórakoztató elektronikai berendezések esetében fontosabbnak látják az energiatakarékosság kérdését, mint a férfiak (és ennél fogva a teljes átlag is).

Energiacímkék útvesztőjében

A készülékek energiabesorolását a 2021 során megújult energiacímkék jelzik a fogyasztóknak. A megkérdezettek mindössze 20 százaléka az, aki minden részletet átnéz a címke alapján, 33 százalékuk átböngészi az azon látottakat, 40 százalékuk ennél kevesebb energiát fordít erre az információra, 7 százalék pedig egyáltalán nem foglalkozik a címkével. A 30-39 éves korosztály a legtudatosabb e téren: a teljes mintához képest szignifikánsan magasabb azok száma ebben a csoportban, aki több időt is eltölt az energiacímkék tanulmányozásával.

Az energiacímkék változásáról nem mindenki értesült (Fotó: Euronics)
Az energiacímkék változásáról nem mindenki értesült (Fotó: Euronics)

Az eggyel idősebb korosztályban (40-49 évesek) azok száma magasabb az átlagnál, akik ugyan nem teljes alapossággal, de átnézik a címkék információit. Ugyanakkor a többség (83 százalék) még mindig azt gondolja, hogy a korábbi "A++" jelölés jelenti az energiatakarékosság szempontjából legmagasabb kategóriát a megváltozott címkék esetén, és csak a válaszadók tizede tudja helyesen, hogy immár az "A" jelzés jelenti a csúcsot.

Mennyit fizetnénk az energiahatékony háztartási eszközökért?

A válaszadók többsége felárat is kész fizetni azért, hogy a megvásárolt eszköz kevesebb energiát fogyasszon. 43 százalékuk 5-7 százalékkal, 25 százalékuk 8-10 százalékkal, 8 százalékuk akár 10-20 százalékkal is hajlandó többet fizetni, így csupán a megkérdezettek mintegy negyede zárkózik el ettől. Annak ellenére, hogy mint korábban láttuk, az energiatakarékosság a nők számára fontosabb kérdés, mégis a férfiak inkább készek jóval magasabb árat fizetni ezért.

Kutatásunk eredményei számunkra arra engednek következtetni, hogy még van feladat az iparág előtt a fogyasztók energiatakarékossági edukálása terén. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy egyre több vásárlóhoz eljusson az az üzenet, hogy az energiatakarékos gépek vásárlása jó beruházás. A jelenlegi energiaárak mellett egy modern, legalább 'D' kategóriájú - hozzávetőleg a régi A-nak megfelelő, közepesen energiatakarékos - készülékkel járó kezdeti egyszeri többletberuházás a felhasználástól függően rendkívül rövid időn belül meg tud térülni

- mondta Fazekas Bálint, az Euronics kereskedelmi ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)