Hirdetés

Japán elektromos hiperautó taszította le a trónról a Rimac Neverát

|

A látványos külsejű sportautóval két komoly rekordot is megdöntöttek.

Hirdetés

Többször írtunk már a horvát csodagyerek, Mate Rimac által fejlesztett Rimac Nevera szupersportkocsiról, amely elképesztő gyorsulásával és kétmillió dolláros árcédulájával az olyan, tehetős sebességőrültek legújabb kedvenc játékszere, mint a volt Forma-1-bajnok Nico Rosberg.

A Nevera nemrég 23 különféle rekordot is megdöntött, azonban ezek közül kettőt máris elhódított egy egészen különleges, japán fejlesztésű elektromos hiperautó.

Az Aspark Owl elektromos hiperautóból mindössze 50 darab készül
Az Aspark Owl elektromos hiperautóból mindössze 50 darab készül

Az új rekorder a fenti képen is látható Aspark Owl, amely négy villanymotorjának köszönhetően 1980 lóerős teljesítményre képes, csaknem 2000 Nm nyomatékkal, ami, akárhonnan nézzük, már-már ijesztő.

Hirdetés

Az autó teljestményéről sokat elárul, hogy a gyorsulását tekintve könnyedén utasítaná maga mögé a Tesla Model S Plaid verzióját, és a már említett Rimac Neverát is. Míg ugyanis a horvát csodajárgánynak 1,74 másodpercébe került, hogy álló helyből felgyorsuljon 100 km/h tempóra, az Aspark Owl ugyanezt 1,72 másodperc alatt képes megtenni.

A bagolyról elnevezett autóval nemrég két Guiness-rekordot is felállítottak az angliai Alivington Airfield kifutóján. Az Aspark Owl ugyanis az elektromos autók közül a legmagasabb átlagsebességet produkálta a nyolcad-, illetve negyedmérföldes gyorsulás során.

Előbbi esetben bő 309 km/h, utóbbi távon pedig közel 319 km/h átlagsebességet (!) mértek a Guiness szakértői. Itt kell megjegyeznünk, hogy az Aspark Owl csúcssebessége egyébként 416 km/h körül alakul.

Az autót egyébként egy 64 kilowattórás akkumulátorcsomag táplálja, amely egy töltéssel 400 kilométeres hatótávot tesz lehetővé - persze nem a fenti sebességekkel. Az aksipakkot 40 perc alatt lehet teljesen feltölteni.

Aki ki szeretné próbálni a szédítő sebességet és gyorsulást, annak eléggé kell sietnie, ugyanis az Aspark Owl-ból mindössze 50 példány készül majd, amelyek darabjáért 2,5 millió angol fontot, azaz 1,069 milliárd forintot kell kifizetni.

Mate Rimacnak azért annyira nem kell szomorkodnia, mert a Rimac Nevera továbbra is a negyedmérföldes futamok során a leggyorsabb, sorozatgyártásban készülő elektromos autónak számít, illetve szintén a horvát járgány tartja az elektromos autó által valaha elért legnagyobb sebességet, 412,8 km/h-t.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)