Hirdetés

Kiszivárgott felvételen autópályán rendőrautókkal ütközik az önvezető Tesla

|

A brand autopilot funkciója ellen folyó hatósági vizsgálatban újabb hajmeresztő videó látott napvilágot.

Hirdetés

Az elmúlt évtized talán egyik legfuturisztikusabb technológiai újdonsága Elon Musk önvezető autója. Az innovatív találmányt korszakalkotó mivolta ellenére folyamatos balszerencsés történések kísérik rövid karrierjének kezdete óta. A zseniális járműnek a folyamatos hype ellenére már a pesszimista károgók szinte minden negatív jóslatát sikerült beteljesítenie.

Önvezető Tesla rengeteg alkalommal alkalommal okozott balesetet váratlan, kiszámíthatatlan manővereivel és ebből tucatnyi volt halálos kimenetelű. Az önvezető technológiával kapcsolatos jelentések garmada is nyilvánosságra került egy névtelen német netező jóvoltából, mígnem a cégnek egy büntetőjogi vizsgálattal kell szembenéznie.

Hirdetés

A most nyilvánosságra került felvétel az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) által folytatott, a cég és a vezetés büntetőjogi felelősségét vizsgáló, 2021-ben indult eljárás anyagából származik. A vizsgálat eredetileg 11 esetet tárt volna fel, ahol, csak mentő- és segélynyújtó járművek közbeavatkozásával volt orvosolható az incidens, de azóta ezt 16 balesetre terjesztették már ki.

Azóta változtatást vezetett be a vállalat, ami által már érzékeli a jármű a vészhelyzeti jelzéseket használó járműveket és le is lassít, ám ennek ellenére további esetek vetettek árnyékot a cég hírnevére.

A vizsgálatot sok bírálat érte, mert azokból több ponton is kitűnt olyan sofőrök felelőssége, akik nem előírás szerint használták az önvezető funkciót. A szakszerű használat a leírás szerint megköveteli a sofőrtől, hogy figyelje az automatán működő jármű útját, és hogyha szükséges bármikor át tudja venni az irányítás olyan helyzetekben, amikor az autopilot rendszer "józan ítélőképességében" nem bízhat meg teljesen. Miközben folyik a vizsgálat, Elon Musk még a mai napig tartja magát kijelentéséhez miszerint önvezető rendszere ma-holnap tökéletesen fog működni.

Bár érthető az a kritika, miszerint az járhat pórul, aki  teljes egészében átadja a kormányt az önvezető rendszernek, kiiktatva az emberi tényezőt a vezetésből, de valahol a balesetek lehetséges okai közt kell számon tartani a cég felelőtlen, nagyképű ígérgetéseit is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)