Hirdetés

Klímakutatók zárták le Európa több magángépes terminálját

|

A kontinens több nagyvárosában, de Új-Zélandon és Ausztráliában is tiltakoztak a gazdagok játékszerei ellen.

Hirdetés

A repülés rengeteg emisszióval jár, egyike a környezetet leginkább terhelő közlekedési módoknak. Nem mindegy azonban, hogy hányan utaznak a fedélzeten, hiszen egy tömött utasszállító gépen az egy főre eső emisszió lényegesen kisebb, mint egy tucat sztárral a fedélzetén repülő magángép.

A Stay Grounded Network tagjai tiltakoznak a magánrepülők ellen (Fotó: Stay Grounded Network/Twitter)
A Stay Grounded Network tagjai tiltakoznak a magánrepülők ellen (Fotó: Stay Grounded Network/Twitter)

A magánrepülőket pár évtizeddel ezelőtt még szívesen mutogatták a luxus szimbólumaként, napjainkban azonban egyre több kritika éri a szinte a vécére is a méregdrága gépeikkel közlekedő celebeket és üzletembereket. Tavaly a francia közlekedésügyi miniszter fel is vetette, hogy ideje lenne betiltani a közlekedésnek ezt a módját. A múlt hétvégi Super Bowl-t követően pedig egy Reddit-felhasználó készített látványos képernyőmentést arról, hogy a sportesemény után több mint 200 magángép távozik Arizona repülőtereiről.

Most pedig klímakutató tudósok vették blokád alá több repülőtér magángépes termináljait - írja a Euronews. A hírcsatorna értesülései szerint a tüntetők a Scientist Rebellion, az Extinction Rebellion és a Stay Grounded aktivista csoportok tagjai.

Hirdetés

A tegnapi nap során többek között a londoni Luton, az amszterdami Schiphol és a stockholmi Bromma repülőtereken akcióztak, blokkolva a magángépes terminálokat. Korábban hasonló megmozdulásokra került sor: hétfőn Brüsszelben és Sevillában, múlt hét szombaton pedig Los Angelesben demonstráltak a klmíakutatók, akik szerint összesen 23 hasonló akciót terveznek.

Nem engedhetjük meg, hogy a gazdagok a luxus életstílusuk oltárán feláldozzák a jelenünket és a jövőnket

- mondta dr. Peter Kalmus, a NASA klímakutatója, a Scientist Rebellion egyik tagja.

A tüntetők elállták a terminálok bejáratát, de akadt olyan is, aki repülőgép-üzemanyagot szállító vonatokat akadályozott meg abban, hogy a szállítmányt eljuttassák valamelyik repülőtérre. Brüsszelben pedig több klímakutató és aktivista jelent meg az AIR OPS 2023 elnevezésű légiipari konferencián, ahol többek között az alábbi videó is készült.

Tegnap reggel a Scientist Rebellion Twitter-csatornáján jelentették be, hogy a Valentin nap alkalmából lezárják a Harrods Aviation magángépes terminált a Luton reptéren. Ezzel párhuzamosan hasonló megmozdulásokra került sor Milánóban, Amszterdamban, a norvégiai Værnesben, a portugál Cascais városában, Palma de Mallorcán és Ibizán is. A demonstrációkhoz Új-Zélandon és Ausztráliában is csatlakoztak az aktivista csoportok tagjai.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)