Hirdetés

Bírságcsapda les az autósokra az Árpád hídnál

|

A jó hír, hogy az esetünk hatására felülvizsgálják a kérdéses közlekedési csomópontot.

Hirdetés

A minap megbüntettek harmincezer forintra. Ez mindenképpen kellemetlen dolog, ami egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Amiért viszont dühítő a dolog és amiért úgy döntöttünk, hogy cikket írunk a témából, az egyrészt egy egészen sajátos módon kialakított közlekedési csomópont sztorija, másrészt, a Közterület-felügyelet büntetési gyakorlata. Lássuk, szépen sorjában.

Az Árpád híd pesti hídfőjénél az elmúlt években nagyszabású építkezések kezdődtek, az egykori buszpályaudvar területén ma óriási irodaházak magasodnak, emiatt a közlekedés itt sokat változott a terület átalakulása miatt. Itt található az Árbóc utca, ahova a hídon Budáról, illetve a Hungária körútról érkezők hajthatnak be. A közlekedési táblák és az útburkolati jelek azonban finoman szólva is megzavarhatják, még akár a rutinosabb autósokat is.

Az Árbóc utcára bekanyarodva ugyanis két dolgot fog látni az egyszeri autós. Egy egyenesen haladó sávot, amelyet azonban mindkét irányból behajtani tilos tábla zár le, mellette pedig egy mélygarázs lejáratát, pontosabban egy annak látszó aluljárót. A gond ott kezdődik, hogy mire észreveszi az ember a tiltó táblát - ami nem könnyű, mert igen gyakran áruszállítók, teherautók takarják el - már egy dupla záróvonallal védett részen van.

Az Árpád-híd pesti hídfőjénél kialakított Árbóc utcai csomópontnál a közlekedési táblák és az útburkolati jelzések sem segítik az arra tévedő autósokat (Fotó: Unsplash/Nick Fewings)
Az Árpád-híd pesti hídfőjénél kialakított Árbóc utcai csomópontnál a közlekedési táblák és az útburkolati jelzések sem segítik az arra tévedő autósokat (Fotó: Unsplash/Nick Fewings)

Az Árpád-híd pesti hídfőjénél kialakított Árbóc utcai csomópontnál a közlekedési táblák és az útburkolati jelzések sem segítik az arra tévedő autósokat (Fotó: Unsplash/Nick Fewings)

Ezen a ponton már csak abból lehet választani, hogy áthaladunk-e az egyenes szakaszon, ezzel megsértve a tiltó táblát, vagy a dupla záróvonalat áthágva indulunk el az aluljáró felé, amelyről ezen a ponton továbbra is könnyű azt gondolni, hogy csupán egy parkolóház bejárata.

Az egyenes szakasz végén pedig reggelente sorozatban büntetik az autósokat a közterület-felügyelők. Ha úgy vesszük, jogosan teszik, hiszen a szabály az szabály, nem kellett volna behajtani a tiltó tábla ellenére. Amikor azonban én is a furán kihelyezett táblák és felfestések áldozatává váltam, meghökkentő volt, hogy elsőre harmincezer forinttal "jutalmaztak" a tettemért. Tőlünk nyugatabbra hasonló esetben - első elkövetés esetén - a helytelenkedő autóst általában figyelmeztetni szokták. Ez különösen annak a fényében fájó pont, hogy az esetemben eljáró közterület-felügyelő maga is elismerte, elég furcsa csomópontról van szó, ahol valóban félrevezetőek a felfestések. Még hozzá is tette, hogy ők maguk is utálják a helyszínt, mert nekik kell egész nap ott álldogálni és büntetni a tilosban járókat. Az már csak a hab a tortán, hogy amikor megkérdeztem, hogy szerinte mi lett volna a helyes megfejtés, amikor észlelem, hogy már csak a behajtani tilos táblával jelzett úton tudnék végighaladni, szemrebbenés nélkül azt válaszolta, hogy vissza kellett volna tolatnom és a dupla záróvonalon át lehajtani az aluljáróba - amelyről ugye azon a ponton - a furcsa felfestések és táblák miatt - továbbra is azt gondoltam, hogy egy mélygarázs.

Az eset után beszéltem az Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület szakértőivel, Rácz Tamással és Fábián Lászlóval, akikkel a helyszínen is körüljártuk a csomópontot. Ők is megállapították, hogy elég szerencsétlenül helyezték ki a táblákat és a felfestéseket.

Szerencsére biztató, hogy az egyesület a helyszíni szemlét követően jelezte a helyzetet a Budapest Közútnak, ma pedig már a XIII. kerület Facebook-oldalán is megjelent a hír, hogy a Traffix szakembereinek közbenjárása miatt a XIII. kerületi polgármesteri hivatal kezdeményezte a forgalomtechnika felülvizsgálatát és helyszínbejárást is szervez az illetékesekkel.

A lényeg tehát, hogy még a legjobb szándékkal, a legszabálykövetőbb autós is találhatja magát hasonló helyzetben, ilyenkor fontos tudni, hogy mit tehetünk, illetve kihez fordulhatunk. Ezúton is köszönjük az Ésszerűbb Közúti Közlekedésért Egyesület segítségét, amelynek köszönhetően megindult a probléma elhárítása, aminek remélhetőleg áttekinthetőbbé és biztonságosabbá válik a közlekedés az adott városrészben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)