Hirdetés

A Lancia bemutatta az autói jövőjét - egy szobrot

|

Az olasz gyártó három új elektromos autó érkezését jelentette be.

Hirdetés

Az egykor szebb időket megélt Lancia nagy visszatérésre készül - írja az Electrek. Az 1906-ban Vincenzo Lancia és Claudio Fogolin által alapított olasz autómárkához számtalan innováció fűződik, például ők fejlesztették ki az első, tömeggyártásban is alkalmazott V6-os motort.

A céget aztán 1969-ben felvásárolta a Fiat, a 70-es és 80-as években azonban szép sikereket értek el a rally világában. A Fiat-csoport 2014-ben összeolvadta a Chryslerrel, majd öt évvel később a PSA Grouppal is, amelynek révén létrejött a világ ötödik legnagyobb autógyártó konszernje (a Toyota, a Volkswagen, a Hyundai és a General Motors után), a Stellantis.

A Pu+Ra Zero koncepciót egy látványos szobor segítségével mutatták be (Fotó: Lancia)
A Pu+Ra Zero koncepciót egy látványos szobor segítségével mutatták be (Fotó: Lancia)

A Lancia az elmúlt 10-15 évben kissé elcsendesedett, jelenleg csak az Ypsilon nevű városi kisautó kapható a kínálatukban, ám ezen változtatni szeretnének. A cég tegnapi, Design Day nevű rendezvényén ugyanis nyilvánosságra hozták azt a tíz éves stratégiát, amelynek mentén a márka megérkezik majd az elektromos autók világába.

Hirdetés

Ennek értelmében 2024 és 2028 között három, tisztán elektromos modellt mutatnak majd be, a tegnapi rendezvényen pedig lelepleztek egy különleges művészeti alkotást, egy szobrot, ami az említett három új modell radikális dizájnváltását készíti elő.

A Lancia megújult logója a 2024-ben érkező első elektromos modellen debütál (Fotó: Stellantis)
A Lancia megújult logója a 2024-ben érkező első elektromos modellen debütál (Fotó: Stellantis)

A cég az eseményen bemutatta megújuló logóját is, amely az érkező elektromos modelleken lesz látható, de az említett szobron is megjelent. Ez a márka emblémájának nyolcadik változata - az eredeti változat 1957-ben jelent meg a Lancia Flaminia modellen.

Tiszta és radikális formákat ígér a Lancia

Az autógyártók jellemzően koncepcióautókon szokták bemutatni, hogy milyen irányokat képzeltek el a jövőbeni autóikhoz, a Lancia azonban ezúttal egy speciális módját választotta az új dizájnnyelv megjelenítésének.

Az újjászülető Lancia szeretne visszatérni a prémium autók világába (Fotó: Lancia)
Az újjászülető Lancia szeretne visszatérni a prémium autók világába (Fotó: Lancia)

A Pu+Ra Zero nevű szobor egy háromdimenziós "kiáltvány", amelynek neve a tiszta (pure) és a radikális (radical) szavak első betűiből áll össze.

A Pu+Ra dizájnyelv olyan teret hoz létre, ahol a tiszta és radikális formák kapcsolódnak össze, olyan módon, ami szokatlan az autóiparban és ahol a Lancia jövőbeni autóinak belső tere is következetesen illeszkedik majd a külsőhöz

- írta a Lancia a Design Day alkalmából kiadott közleményében.

A 2024 és 2028 között érkező elektromos modellekről ezen felül sokat nem árultak el, csupán annyit, hogy közülük az első az Ypsilon villanyosított változata lesz majd. Az olasz gyártó a szobron és a logón felül bejelentette, hogy háromrészes dokumentumfilm-sorozatban ünnepli majd a Lancia újjászületését. Az első epizód januárban jelenik meg, a második áprilisban, míg a harmadik valamikor 2024-ben, feltehetően az első elektromos Lancia érkezése előtt. Az Új Reneszánsz című dokusorozat előzetesét a fenti videón lehet megtekinteni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)