Hirdetés

Csodaszép Bentley-ből csinált elektromos autót egy brit startup

|

A több mint 60 éves veterán zéró emissziós járműként folytathatja pályafutását.

Hirdetés

A veterán autók között számos olyan modell található, amelynek már a megjelenése is megdobogtatja a négykerekűek rajongóinak szívét. Ezek a gépek azonban egytől-egyig belső égésű motorral működnek, ami azt is jelenti, hogy ma már akadnak a világnak olyan szegletei, ahová be sem hajthatnának.

Ezt a tagadhatatlanul niche-problémát hidalja át a brit Lunaz Design, amely arra specializálódott, hogy egyedi gyártású elektromos hajtásláncokat fejlesszen, különféle klasszikus autókhoz-  írja az Electrek. A cég ügyfelei között tartja nyilván például David Beckham egykori labdarúgót is, akinek lenyűgözően gyönyörű Jaguar XK140-es kabrióját már átalakították tisztán elektromos hajtásúra. Az átalakított autóik között azonban találunk Aston Martin DB6-ot, illetve Rolls-Royce Phantomot is.

David Beckham elektromossá alakított Jaguar kabriója (Fotó: Lunaz Design)
David Beckham elektromossá alakított Jaguar kabriója (Fotó: Lunaz Design)

A cég legújabb remeke pedig egy 62 éves, azaz 1961-ben gyártott Bentley S2 Continental, amely olyan szintű ritkaság, hogy összesen 4 darab készült belőle.

Hirdetés

A négyajtós veterán autót eredetileg egy a Rolls-Royce/Bentley által gyártott L-szériás V8-as motor hajtotta, a XX. század közepén pedig olyan technológiai újdonságok kerültek bele, mint a szervokormány és a klímaberendezés.

Az ultraritka Bentley, amelynek ez az egyetlen elektromossá átalakított példánya (Fotó: Lunaz Design)
Az ultraritka Bentley, amelynek ez az egyetlen elektromossá átalakított példánya (Fotó: Lunaz Design)

Az átalakításhoz a Lunaz szakemberei darabokra szedték az autót, majd különös körültekintéssel megtisztították és felújították az erre alkalmas alkatrészeket. Amit nem tudnak visszaépíteni az autóba, igyekeznek valamilyen formában újrahasznosítani.

Új életre kelt a 62 éves veterán (Fotó: Lunaz Design)
Új életre kelt a 62 éves veterán (Fotó: Lunaz Design)

Az autó belső tere szintén megújult: az eredeti beltér hangulatát idéző, de új, fenntartható anyagokból készült kárpitokkal és egyéb alapanyagokkal keltették új életre a 62 éves veteránt, amelyet elláttak a legmodernebb kényelmi felszerelésekkel is, mint a wifi, a műholdas kommunikációs egység, a navigáció és az utasok szórakoztatására szánt infotainment rendszer.

A csodálatos Bentley S2 Continental már eleve egy kivételes autó, amiből csak pár darab létezik a világon. Miután azonban átalakítottuk, még nagyobb ritkasággá vált. Ez a valaha volt legexkluzívabb projektünk, mivel ebből az autóból valóban csak ez az egyetlen darab létezik

- mondta David Lorenz, a Lunaz Design alapítója.

A Bentley-be egy 400 lóerős, 719 Nm nyomatékú villanymotor került, amely 6,9 másodperc alatt gyorsítja fel álló helyből 100 km/h-s tempóra az autót. Arról nem szól a fáma, hogy egy töltéssel mekkora a hatótávja a luxusjárgánynak, azonban valószínű, hogy a tulajdonosa nem ezzel indul majd világkörüli útra. Az autó exkluzív mivolta és a diszkréció miatt a cég azt sem tette közzé, hogy mibe kerül egy hasonló műtét, azonban egy korábbi cikkünkben már szerepelt, hogy a Lunaz Design nagyjából 350 000 fontot, azaz több mint 153 millió forintot kér egy-egy brit klasszikus villanyosításáért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)