Hirdetés

Meghódítaná a magyar nagyvárosokat a 3D-nyomtatott villanyautó

|

A kisautóval körülbelül 700 forintért lehet megtenni 100 kilométert.

Hirdetés

A nagyvárosi közlekedésre kínál környezetbarát alternatívát a YOYO, az olasz hátterű, tisztán elektromos városi kisautó.

Megkezdődött a részben 3D-nyomatással készülő YOYO, tisztán elektromos kisautó forgalmazása Magyarországon. Az olasz XEV Cars által forgalmazott kétszemélyes, mindössze 2,5 méter hosszú és kevesebb mint 4 méteres fordulási körű jármű városi közlekedésre kínál dinamikus és környezetbarát alternatívát.

A YOYO elektromos kisautó egyik különlegessége a pár perc alatt cserélhető akkumulátor
A YOYO elektromos kisautó egyik különlegessége a pár perc alatt cserélhető akkumulátor

A YOYO hazai disztribútora, a Royal-Kert a forgalomba állás első két évében évente néhány száz darabos forgalommal számol, azonban az évtized második felében már ezres nagyságrendben találhatnak gazdára ezek a jellemzően második-harmadik járműként használt kisautók.

Az elmúlt években fokozatosan növekedett a környezetbarát, zöld rendszámmal ellátott gépkocsik - autók, haszongépjárművek, buszok, motorok - száma. 2020 végén 27 ezer volt belőlük, a múlt év végén több mint 63 ezer. Vagyis majdnem két és félszeres növekedés történt a kérdéses időszakban és a jövőben várhatóan további bővülés várható a villanyjárművek piacán

- mondta Kishalmi Tibor, a Royal-Kert Kft. ügyvezető igazgatója.

Ugyanakkor a hazai képviselet szerint a növekedés egyik gátja, hogy a vásárlőerőhöz képest drágák az elektromos autók, éppen ezért a következő időszakban a legtöbb villanyautó árához viszonyítva alacsony áron kapható kétüléses kisautó töltheti be a főszerepet.

Mindez annak ellenére megvalósulhat, hogy idén sem hallani arról, hogy állami támogatást lehetne kérni a villanyautók vásárlásához. Amennyiben mégis lesz, reméljük ez vonatkozik majd a YOYO kategóriájú járművekre is, hiszen ez a kisautó képviseli igazán a városi elektromos mobilitás jövőjét

- tette hozzá a cégvezető.

A növekedés másik gátja az úgynevezett "hatótáv dilemma". Városi autózás esetén ez azonban nem jelent problémát, mivel a statisztikák szerint a kisautókkal átlagosan naponta 20-22 km-t tesznek meg. Egy korábbi kutatás egyébként rámutatott, hogy még az első generációs elektromos autók hatótávja is megfelel a hétköznapi használathoz.

A kompakt elektromos autó meglepően tágas belső teret rejt
A kompakt elektromos autó meglepően tágas belső teret rejt

"A YOYO-val egy új mobilitási szegmenset szerettünk volna létrehozni" - mondta el Giorgio Astesano, a YOYO termékmenedzsere. A XEV Cars 2017-es alapításakor olyan autót szerettek volna tervezni, amelynek segítségével a városi mobilitás örömteli lehet mindenki számára és nem csupán a vezetés, hanem a fenntartási költségek tekintetében is.

Az első YOYO 2021-ben állt forgalomba Torinóban, és Olaszországban már a közösségi autómegosztók kínálatában is megjelent. Mi több, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban már akkumulátorcserélő állomások is létesültek, ahol percek alatt kicserélhető a három, 25 kilós akkumáltortelep.

A minimális költségekkel fenntartható autó 10,3 kWh-s akkumulátorral rendelkezik. Az otthoni vagy utcai töltéssel az átlagos töltési idő 3,5 óra, de a technológia lehetővé teszi az 5 perces akkumulátor cserét, ami jelenleg az autómegosztók által élvezhető előny. A maximális teljesítménye 11 kilowatt, a végsebessége pedig 80 km/h, ami lehetővé teszi a szabályos közlekedést az ország bármelyik közútján. A jármű töltése otthoni körülmények között, 100 kilométerre vetítve körülbelül 700 forintba kerül (nem kalkulálva az ennél jóval kedvezőbb, támogatott villany árszabással).

A YOYO a mai kor elvárásainak megfelelően LED világítással, klímával, elektromos fűtéssel, panorámatetővel, elektromos ablak- és tükörállítással rendelkezik és kulcs nélkül nyitható. Csomagtere méretét meghazudtolóan nagy, 180 literes, így nagyobb csomagok is bőven elférnek benne. Egyedi megjelenése és megkapó színvariációi díjnyertes olasz dizájnerek munkájának köszönhetőek.

Magánszemélyeknek és cégeknek is egyaránt jó megoldást jelenthet a környezetbarát városi közlekedéshez a YOYO. Jól manőverezhető és kis helyen is elfér. B1 jogosítvánnyal már 16 éves kortól vezethető, és reméljük, hogy az autósiskolák mielőbb meglátják a B1 oktatásban rejlő üzleti lehetőségeket. A jármű kategóriájából fakadóan cégek számára áfa visszaigényléssel vásárolható meg. Kiválóan alkalmazható városi közlekedésre, ezáltal akár a futároknak is jó alternatíva lehet. A YOYO sokszínűségét mutatja, hogy Olaszországban már a közösségi autómegosztók is felvették kínálatukba

- tette hozzá Kishalmi Tibor.

A YOYO jelenleg országszerte 11 helyen kapható szalonokban és kereskedelmi egységekben, és ugyanezen pontokon a szerviz is elérhető, csakúgy, mint az alkatrész-ellátás.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)