Hirdetés

Megszűnt a sokak által ismert traffipaxos kiskapu, szigorúbb bírságok jönnek

|

Mostantól érdemes jobban odafigyelni a sebességhatárokra!

Hirdetés

A traffipaxokkal kapcsolatban népszerű tévhit, hogy a sebességmérő eszközök 10 százalékos "ráhagyással" működnek, azaz, ha egy picit átléptük a megengedett maximális tempót, akkor még nem kellett tartani a büntetéstől.

A 10 százalékos hibahatár azonban városi legenda, ugyanis 100 km/h tempó alatt legfeljebb 3 km/h-val lehetett átlépni a megengedett maximális sebességet, de afelett is csupán 3 százalékos kilengés fért bele. Azaz, lakott területen 50 helyett 53, míg azon kívül 90 helyett 93 km/h volt az eddig eltűrt sebességtúllépés.

Mostantól a traffpax által mért sebesség alapján fognak bírságolni (Fotó: Unsplash/Denny Müller)
Mostantól a traffpax által mért sebesség alapján fognak bírságolni (Fotó: Unsplash/Denny Müller)

Ez azonban most megváltozott, ugyanis május 1-től a rendőrség megszüntette a korábbi gyakorlatot - írja a Vezess.hu.

Hirdetés

Az autós portál az ORFK-tól kért tájékoztatást az üggyel kapcsolatban, amelyre a rendőrök azt írták, hogy mostantól a sebességtúllépés esetén a mért sebesség alapján állapítják meg a közigazgatási bírság összegét. Ez egyébként minimum 30 000, maximum 300 000 forint lehet, amelyet az objektív felelősség elve alapján az autó üzembentartójának kell fizetnie - azaz nem feltétlenül a vétkes sofőrnek.

Azaz, ez azt jelenti, hogy mostantól elég bármennyivel túllépni az adott útszakaszon érvényes sebességkorlátozást és már érkezhet is a bírság, ha beleszaladunk egy traffipaxba.

A Vezess.hu-nak nyilatkozó, kifejezetten közlekedési ügyekkel foglalkozó ügyvéd arra figyelmeztetett, hogy bár a modernebb autók sebességmérői viszonylag pontos számokat mutatnak, mivel hazánkban az autók átlagéletkora meghaladja a 15 évet is, a régebbi járműveknél bizony előfordulhat, hogy a sofőr betartja az 50 km/h-t, a traffipax azonban mégis 52-53-as tempót mér, ilyenkor pedig azonnal bírságolni fognak a rendőrök.

Egyedül ott marad némi mozgástere az autósoknak, ahol nem érvényesül az objektív felelősség elve - ilyenkor 100 km/h alatt plusz 15 km/h a tűréshatár, afelett pedig 20 km/h, azaz elvileg autópályán a 150 km/h tempó is beleférhet, de azért persze nem érdemes feszegetni a határokat.

A portál arról is beszámolt, hogy országszerte új típusú traffipaxokat állítanak fel, amelyekből 40 darabot üzemelnek majd be még májusban.

Még van mit mesélnünk neked, minden érdekességet megtalálsz itt!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)