Hirdetés

Megszűnt a sokak által ismert traffipaxos kiskapu, szigorúbb bírságok jönnek

|

Mostantól érdemes jobban odafigyelni a sebességhatárokra!

Hirdetés

A traffipaxokkal kapcsolatban népszerű tévhit, hogy a sebességmérő eszközök 10 százalékos "ráhagyással" működnek, azaz, ha egy picit átléptük a megengedett maximális tempót, akkor még nem kellett tartani a büntetéstől.

A 10 százalékos hibahatár azonban városi legenda, ugyanis 100 km/h tempó alatt legfeljebb 3 km/h-val lehetett átlépni a megengedett maximális sebességet, de afelett is csupán 3 százalékos kilengés fért bele. Azaz, lakott területen 50 helyett 53, míg azon kívül 90 helyett 93 km/h volt az eddig eltűrt sebességtúllépés.

Mostantól a traffpax által mért sebesség alapján fognak bírságolni (Fotó: Unsplash/Denny Müller)
Mostantól a traffpax által mért sebesség alapján fognak bírságolni (Fotó: Unsplash/Denny Müller)

Ez azonban most megváltozott, ugyanis május 1-től a rendőrség megszüntette a korábbi gyakorlatot - írja a Vezess.hu.

Hirdetés

Az autós portál az ORFK-tól kért tájékoztatást az üggyel kapcsolatban, amelyre a rendőrök azt írták, hogy mostantól a sebességtúllépés esetén a mért sebesség alapján állapítják meg a közigazgatási bírság összegét. Ez egyébként minimum 30 000, maximum 300 000 forint lehet, amelyet az objektív felelősség elve alapján az autó üzembentartójának kell fizetnie - azaz nem feltétlenül a vétkes sofőrnek.

Azaz, ez azt jelenti, hogy mostantól elég bármennyivel túllépni az adott útszakaszon érvényes sebességkorlátozást és már érkezhet is a bírság, ha beleszaladunk egy traffipaxba.

A Vezess.hu-nak nyilatkozó, kifejezetten közlekedési ügyekkel foglalkozó ügyvéd arra figyelmeztetett, hogy bár a modernebb autók sebességmérői viszonylag pontos számokat mutatnak, mivel hazánkban az autók átlagéletkora meghaladja a 15 évet is, a régebbi járműveknél bizony előfordulhat, hogy a sofőr betartja az 50 km/h-t, a traffipax azonban mégis 52-53-as tempót mér, ilyenkor pedig azonnal bírságolni fognak a rendőrök.

Egyedül ott marad némi mozgástere az autósoknak, ahol nem érvényesül az objektív felelősség elve - ilyenkor 100 km/h alatt plusz 15 km/h a tűréshatár, afelett pedig 20 km/h, azaz elvileg autópályán a 150 km/h tempó is beleférhet, de azért persze nem érdemes feszegetni a határokat.

A portál arról is beszámolt, hogy országszerte új típusú traffipaxokat állítanak fel, amelyekből 40 darabot üzemelnek majd be még májusban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)