Hirdetés

Ez az ország elérte a megújulók 100 százalékos felhasználását

|

Egyelőre csak átmenetileg, de sikerült megoldani, hogy kizárólag megújuló forrásból érkezzen energia a hálózatba.

Hirdetés

Fontos mérföldkőhöz érkezett Görögország: az energiaátviteltről gondoskodó független szolgáltató szerint a világtörténelemben először sikerült elérni, hogy az egész ország energiaellátását megújuló forrásokból tudták fedezni - írja az Electrek.

A lap információi szerint 2022. október 7-én legalább öt órán keresztül 100 százalékban megújuló forrásokból érkezett az energia a görög - lakossági és ipari - felhasználókhoz. Ezzel egy új rekord is megdőlt: összesen 3106 megawattórányi zöld energia áramlott a helyi hálózatba, szárazföldi és tengeri forrásokból. Ideiglenes helyzetről van szó tehát, pontosabban, a mostani elsőség egyfajta demonstráció volt a görögök részéről, hogy jelezzék: készen állnak a hálózatuk további zöldítésére.

Görögország megmutatta, hogy lehetséges a megújuló energiaforrások 100 százalékos kiaknázása (Fotó: anl.gov)
Görögország megmutatta, hogy lehetséges a megújuló energiaforrások 100 százalékos kiaknázása (Fotó: anl.gov)

A független szolgáltató szerint Görögország energetikai kapacitásai lehetővé teszik, hogy ennél is több megújuló energiát fogadjanak be, amely az előttünk álló években tovább fokozzák a fenntartható működést.

Hirdetés

A Reuters információi szerint Görögországban most azon dolgoznak, hogy körülbelül harmincmilliárd euró uniós támogatást és befektetést csábítsanak az országba. Ennek egy részéből a villamos hálózatot fejlesztenk, emellett, 2030-ra szeretnék megduplázni a zöldenergia-kapacitásokat, hogy 2030-ra az energiamixük legalább 70 százalékát kizárólag fenntartható, megújuló források tegyék ki.

Ehhez az ország jelenlegi, kürülbelül 10 gigawattos megújuló kapacitását 25 gigawattra szeretnék növelni. A főváros, Athén térségében azonban már az évtized vége előtt elérhetik ezt a célszámot.

A Görögország északi részén található Kozaniban idén tavasszal adtak át egy 204 megawattos naperőművet, amely a legnagyobb olyan európai létesítmény, ahol úgynevezett kétoldalú panelek termelik a napenergiát - ez egyben Európa dél-keleti részének legnagyobb naperőműve is.

Ezzel csaknem egy időben, Dánia partjainál megdőlt az egyetlen szélturbina által termelt zöld energia rekordja is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)