Hirdetés

Nehéz dolgod lesz, ha eladnád a tisztán elektromos hajtású autódat

|

Akár a vételi ár harmadával kevesebbért kínálva sem szerzel rá vevőt egyhamar.

Hirdetés

Az elektromos autók piaca az utóbbi években exponenciális növekedésben van. Egyre több EV-t értékesítenek világszerte, és a korábban lemaradó régiók is elkezdi szép lassan behozni a hátrányukat. Ahogy a forgalomban lévő elektromos autók száma évről-évre gyarapodik, úgy találni egyre több EV-t a használtautó piacon is. Egy most napvilágot látott jelentés szerint azonban nincs könnyű dolga, annak, aki most értékesítené használt modelljét.

Az iSeeCars nevű amerikai piackutató cég egy alapos tanulmányt készített most 2,3 millió új, illetve 1-5 éves használt EV-t vizsgálva. Az amerikai használtautó piac működését elemző cég arra a megállapításra jutott, hogy jóval kevesebb elektromos hajtású járművet keresnek megvételre, mint hibridüzeműt vagy belsőégésűt.

A használt EV-k átlagos eladási ára jelenleg 33 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel ezelőtt. Ennek több oka is lehet. Talán ezek közül az egyik legnyilvánvalóbb az új elektromos hajtásúak árának globális csökkenése, aminek átlagos mértéke 5 százalék a tavaly októberi árakhoz képest. Habár a Teslával az élen lassan mindenki csökkentett a vételi árakon, az elektromos autók még mindig drágábbak a hagyományos üzemű autóknál.

Hirdetés

Egy másik valószínű ok a folyamatos fejlődésben keresendő. Évről-évre finomodik a technológia, tehát ami tavaly-tavalyelőtt még innovatívnak számított és meg is kérték az árát, az mára lehet kevésbé jó, nehezebben eladható. Elég, ha csak az akkumulátor fejlesztéseket nézzük. Az idő előrehaladtával ezek egyre nagyobb teljesítményre, egyre hosszabb üzemidőre képesek a folyamatos újításoknak köszönhetően.

A legtöbb eladásra szán EV egyébként a régebbi, többéves típusok közül kerül ki. Ilyenek például a  Nissan Leaf, a Tesla Model 3, a Chevrolet Bolt EV, a Tesla Model X és a Model S. Ezeket a típusokat az újratervezés mentheti meg, amit több esetben el is kezdtek már. A Tesla Model 3 Highland már meg is jelent ezek közül, de úton van a Chevrolet Bolt EV Ultium-platformra épülő új változata is.

A hazai EV-piac ugyan sokkal szűkebb, de kicsiben itt is nagyon hasonló mechanizmusok működnek. Egy év eleji jelentés szerint a hirdetések alapján nagyjából 8 százalékkal olcsóbb áron mennek a használt elektromos autók. A kisebb piac valamelyest más működést mutat, de a folyamat nagyon hasonló irányú.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)