Hirdetés

Önvezető autóval ismétlődött meg a Valami Amerika ikonikus jelenete

|

Alaposan meglepődtek az önvezető autót igazoltató egyenruhások.

Hirdetés

Harminc évnél idősebb olvasóink közül bizonyára sokan még moziban látták a Valami Amerika című 2002-es magyar vígjátékot, amelynek egyik jelenetében a Reviczky Gábor által alakított rendőr próbálja igazoltatni a főszereplőket, akik a Szervét Tibor által megformált, nyugatról hazatérő életművész Jaguarjában ülnek, metálrészegen. A probléma csak annyi, hogy a Jaguar jobbkormányos, míg az igazoltató rendőr a "bal egyen" ülő Hujber Ferenchez lép oda, hiszen általában ott szokott ülni a sofőr. A jelenetet szerencsére a YouTube megőrizte az örökkévalóságnak, így, aki esetleg lemaradt volna róla, most pótolhatja.

Nagyon hasonló jelenet játszódott le a minap San Franciscóban, igaz, Jaguar helyett egy önvezető taxivá alakított Chevy Bolt volt a "tettes" - írja az Electrek. A Twitterre felkerült videón látszik, hogy a Cruise önvezető taxicég egyik autójáról van szó, amelyet valamiért megállítottak a rendőrök.

A Cruise 2015-ben kezdett teljesen önvezető autók fejlesztésével foglalkozni (Fotó: getcruise.com)
A Cruise 2015-ben kezdett teljesen önvezető autók fejlesztésével foglalkozni (Fotó: getcruise.com)

A Cruise 2015-ben kezdett teljesen önvezető autók fejlesztésével foglalkozni (Fotó: getcruise.com)

Az okot egyelőre nem tudni, a lap szerkesztői arra gyanakszanak, hogy a kocsi hátsó lámpái nem világítottak (ez a felvételen látszik is, amikor az autó elindul).

A rendőrök tanácstalanul állnak a kocsi mellett, majd amikor egyikük visszaindul a járőrautó felé, a Cruise robottaxija nekilódul és áthalad a kereszteződésen, majd újra megáll az út mellett. A rendőrök követik, majd hosszasan nézegetik a teljesen üres autót. Végül hosszas telefonálásba kezdenek.

Hirdetés

Az esetre hivatalos Twitter-oldalán reagált a 2013-ban alapított cég is. A Cruise szerint az önvezető autójuk a rendőrautót észlelve azonnal megállt, csak azért gurult arrébb, hogy a programozásának megfelelően biztonságos helyre húzódhasson az intézkedés végéig. A telefonáló rendőr is a céget hívta fel, az eset pedig büntetés nélkül zárult.

A Cruise hozzátette, hogy az autóik egy ideje tesztüzemben közlekednek San Francisco utcáin, ami azt jelenti, hogy esténként, éjszakánként a cég dolgozóit szállítják. A nyugati parti nagyvárosban ők voltak az első önvezető taxikat üzemeltető cég, a Google által alapított Waymo autói márciusban jelentek meg San Franciscóban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)