Hirdetés

Önállósította magát egy csapat önvezető autó: elfoglalták San Francisco belvárosát

|

Egy robottaxi-szolgáltatást nyújtó cég autói magánakcióba kezdtek, az emberek tudta nélkül.

Hirdetés

Nemrég nagy nyilvánosságot kapott a Google állítólag öntudatra ébredt mesterséges intelligenciájáról szóló történet, most pedig egy önvezető autókat alkalmazó taxitársaság sztorija borzolja a kedélyeket.

A San Francisco területén működő Cruise-ról már a Zöld Pályán is írtunk korábban, miután az egyik önvezető taxi kissé megviccelte a nagyváros közlekedési rendőreit. Most azonban ennél is bizarrabb jelenet játszódott le az USA nyugati partján fekvő metropoliszban.

A Cruise önvezető taxijaiban csak az utas ül (Fotó: getcruise.com)
A Cruise önvezető taxijaiban csak az utas ül (Fotó: getcruise.com)

A Cruise önvezető taxijaiban csak az utas ül (Fotó: getcruise.com)

A Digital Trends számolt be róla, hogy a Cruise autóinak egy csoportja eddig megmagyarázhatatlan okból San Francisco egyik forgalmas kereszteződésébe hajtott. Az önvezető autók - legalább nyolc jármű - egymás után leparkoltak, majd órákon át akadályozták a közlekedést.

Volt, aki már a közelgő robot-apokalipszist vizionálta a szemtanúk közül, a magyarázat azonban ennél sokkal egyszerűbb: a Cruise önvezető platformjának technikai hibája okozta a különös csoportosulást. A General Motors leányvállalataként működő cég az első bejelentéseket követően szakembereket küldött a helyszínre, hogy vegyék át az irányítást a renitenskedő robottaxik felett. Az autók egy részét ezután humán sofőrök vitték el a kereszteződésből, több járművet pedig sikeresen újraindítottak, így távoli irányítással is sikerült őket jobb belátásra téríteni.

Hirdetés

A Cruise egyébként már négy hónappal ezelőtt megkapta az engedélyt, hogy önvezető taxiszolgáltatást nyújtson San Francisco lakóinak. Igaz, erre csak az éjszakai órákban van lehetőség, a cég autói ugyanis egyelőre csak este 10 és reggel 6 között használhatják a közutakat, mivel akkor kisebb a forgalom. A robottaxikban más, önvezető autós szolgáltatásoktól eltérően már egyáltalán nem ül emberi segéderő, az utas teljesen egyedül utazik a kocsikban. A mostani esettel kapcsolatban a cég szóvivője cáfolta, hogy a magukat önállósító önvezető taxik bármelyikében is ült volna utas az incidens során.

A héten felfedeztünk egy technikai problémát, ami azt eredményezte, hogy néhány autónk elkezdett csoportokba rendeződni. A hibát elhárítottuk, az eset pedig nem érintett egyetlen utast sem, ennek ellenére elnézést kérünk az okozott kényelmetlenségért

- mondta Drew Pusateri, a cég szóvivője.

Arról egyelőre nincs információ, hogy a hatóságok megbírságolják-e a Cruise-t a közlekedési szabálysértésért, mint ahogy az sem ismert, hogy San Francisco fenntart-e bármilyen hivatalos szervezetet, amely az önvezető autók kihágásaival foglalkozna.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)