Hirdetés

Felülnél egy buszra, amit nem a sofőr vezet?

|

Az amerikai Michigan államban rövidesen valósággá válhat az önvezető buszokra épülő tömegközlekedés.

Hirdetés

A világon először az amerikai államban jelenhetnek meg a 4-es szintű önvezetésre képes autóbuszok - írja az Intelligent Transport. A lap információi szerint a különféle amerikai közlekedési hatóságokat és szervezeteket tömörítő Automated Bus Consortium 70 darab, 4-es szintű önvezető autóbusz beszerzését hagyta jóvá. Ez az első alkalom, amikor ilyen jellegű járművek beszerzéséről döntöttek.

A 4-es szintű önvezetés azt jelenti, hogy a jármű szinte minden közlekedési manővert képes magától végrehajtani, de még egy ember felügyeli a gép működését, hogy szükség esetén közbe tudjon avatkozni. A mai modern autók jellemzően 2-es szintű önvezetésre képesek - ez a sávtartó asszisztens és az adaptív tempomat használatát jelenti, azonban a sofőrnek ilyenkor még végig a kormányon kell tartania a kezét. A 3-as szintű önvezetés már lehetővé teszi az elengedett kormánnyal való közlekedést, egyelőre azonban ilyenre Európában egyedül a Mercedes EQS típusú luxusautója kapott engedélyt, Németországban (csak az autópályákon és ott is maximum 60 km/h sebességgel).

A 4-es szintű önvezető buszokon még sofőr felügyeli majd az automata rendszert - képünk illusztráció (Fotó: ashevillenc.gov)
A 4-es szintű önvezető buszokon még sofőr felügyeli majd az automata rendszert - képünk illusztráció (Fotó: ashevillenc.gov)

A 4-es szintű önvezető buszokon még sofőr felügyeli majd az automata rendszert - képünk illusztráció (Fotó: ashevillenc.gov)

A 4-es szintű önvezetéssel közlekedő autóbuszok előre meghatározott útvonalakon hlaadhatnak majd, alkalmazásuk előtt pedig komolyan tesztelik majd a működésüket, illetve, ahogy említettük, emberi sofőr is ül majd rajtuk, a biztonság kedvéért. A beszerzésben azt is meghatározták, hogy csak elektromos hajtású buszok jöhetnek szóba.

Michigan államban nagyon izgatottak vagyunk, hogy ennek az innovatív beszerzésnek az élére állhatunk, amely tükrözi elkötelezettségünket a tömegközlekedésben használt, fejlett technológiák iránt. A 4-es szintű önvezető buszok alkalmazásából származó ismereteink segítik majd, hogy az iparág előrébb lépjen.

- mondta Jean Ruestman, a Michigan Department of Transportation tisztségviselője.

Az önvezető buszok a teszt során más amerikai nagyvárosokban, például Dallasban, Atlantában és Houstonban is megjelenhetnek. A tervek szerint a buszokat szállító cégeket 2022 nyaráig kell kiválasztani, a buszok tesztelésére és engedélyeztetésére pedig 2023 végén kerülhet sor.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)