Hirdetés

Elkészült az autótervezők királyának elektromos hiperautója

|

A korábbi formatervező cég nemrég autógyártóvá lépett elő.

Hirdetés

A Pininfarina név sok autórajongó számára ismerős lehet, ami nem véletlen, hiszen a legendás olasz cég - amelyet Battista "Pinin" Farina a Lancia alapítójának, Vincenzo Lanciának a segítségével hívott életre - szinte minden komolyan vehető autógyártónak tervezett már járműveket, az Alfa Romeotól a Bentley-n, Cadillac-en, Fiaton, Maseratin vagy épp Peugeot-n és a Rolls-Royce-on át a Ferrariig. Sőt, utóbbival szinte összeforrt a neve, olyan modelleknek köszönhetően, mint a Ferrari 250 GT, a 365 GTB Daytona vagy épp a nyolcvanas évek ikonikus luxusautója a Ferrari Testarossa.

Bár Battista Farina 1966-ban meghalt, az volt az álma, hogy egyszer egy saját autót is tervezzen, amely lehetőleg az ő nevét viseli - írja az Architectural Design. Ez most megvalósult, 2018-ban ugyanis már önálló autógyártóként megalakult az Automobili Pininfarina, amely kifejezetten elektromos luxusautók gyártásával foglalkozik.

A Pininfarina Battista mindössze 150 példányban készül majd (Fotó: Automobili Pininfarina)
A Pininfarina Battista mindössze 150 példányban készül majd (Fotó: Automobili Pininfarina)

Bár a cég már 2019-ben bemutatta első modelljét, a Pininfarina Battista nevet viselő hiperautót csak az idei évtől gyártják, erősen limitált kiadásban: a méregdrága luxusjárgányból mindössze 150 darab gyártását tervezik. Érdekesség, hogy az összeszerelést és a műszaki hátteret a horvát Rimac Automobili adja majd, amely nemrég szintén 150 példányban gyártott Rimac Nevera elektromos luxusautójával ejtette ámulatba Nico Rosberg volt Forma-1 pilótát, aki megvásárolta a 001-es sorszámú modellt.

Hirdetés

Visszatérve a Pininfarina autójához, a fentiek után nem meglepő, hogy milyen teljesítményre képes a Battista: az 1900 lóerős sportautó kevesebb mint két másodperc alatt éri el a 100 km/h-s tempót, a csúcssebessége pedig eléri a 347 km/h-t.

A hiperautó technológiája a Rimac-tól érkezik (Fotó: Automobili Pininfarina)
A hiperautó technológiája a Rimac-tól érkezik (Fotó: Automobili Pininfarina)

Ennél több információ egyelőre nem derült ki a Battistáról, azonban annak, aki szeretne egyet megkaparintani a 150 példányból, jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia, egy-egy darabért ugyanis 2,2 millió dollárt, azaz jelenlegi árfolyamon számolva több mint 944 millió forintot kell fizetni. Ez egyébként ebben a kategóriában nem számít soknak, az említett Rimac Nevera árcédulája is hasonló.

A cég kifejezetten az
A cég kifejezetten az

Az Automobili Pininfarina egyébként teljes modellpalettát tervez bemutatni a luxus legmagasabb fokát képviselő autókból: az előttünk álló években piacra dobnának egy SUV-t, egy elegáns túraautót és egy kabriót is.

Imádjuk az autókat, amelyekhez gazdag történelmünk darabjait szeretnénk átmenteni a jövőbe. A mi történetünk csak most kezdődik

- mondta a lapnak nyilatkozva Dave Amantea, az Automobili Pininfarina fő tervezője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)