Hirdetés

Elektromos rollert fejlesztett a Forma-1-es Red Bull csapat

|

Nem olcsó, cserébe tele van csúcstechnikával.

Hirdetés

A Forma-1 - amelynek idei szezonja múlt vasárnap ért véget, a Red Bull Racing és a holland Max Verstappen bajnoki címével - nézői számára nem ismeretlen látvány, hogy a száguldó cirkusz pilótái elektromos rollerekkel közlekednek a versenypályák környékén. Ez érthető is, hiszen sokszor több kilométeres távokat kell megtenniük a versenyhétvégék helyszínei között - és akkor még el sem kezdődött a futam.

Részben ez indokolhatja, hogy a Red Bull csapata saját elektromos rollert fejlesztett, amely egy F1-bajnokhoz méltó módon elképesztő teljesítményre képes, emellett pedig tele van technológiai finomságokkal - írja az InsideEVs.

A Red Bull Racing elektromos rollere Forma-1-es technológiát ad az utasok kezébe, rengeteg pénzért (Fotó: Red Bull Racing)
A Red Bull Racing elektromos rollere Forma-1-es technológiát ad az utasok kezébe, rengeteg pénzért (Fotó: Red Bull Racing)

A lap információi szerint az RBS#01 típusjelű kétkerekű, bár nem a kategória legkönnyebb versenyzője - 23 kilót nyom - ennek megvan az oka. A gép lelke egy 750 wattos villanymotor, amely 80 Nm nyomatékkal 45 km/h sebességig tudja gyorsítani a rollert - igaz, ezt elektronikusan korlátozták, így bizonyára lesz majd olyan tempóőrült, aki meghackeli, hogy kihozza belőle a maximumot. Az összes kábelt és drótot elrejtették a szénszálas "karosszériában", hogy minél jobban megőrizhessék a versenyautóra jellemző stílust.

Hirdetés

A roller lábtartójába került a 760 wattórás lítium-ion akkumulátor, amely egyetlen töltéssel 60 kilométernyi hatótávot képes magába szippantani. Apropó: mivel a rollernek vaskos, az F1-es autókon használt abroncsokat idéző kerekei vannak, maga a lábtartó is jóval vastagabb és szélesebb, mint az átlagos rollereken, ez az utas stabilitását szolgálja.

Az elektromos roller kerekei a Forma-1-es autók abroncsait idézik (Fotó: Red Bull Racing)
Az elektromos roller kerekei a Forma-1-es autók abroncsait idézik (Fotó: Red Bull Racing)

A roller kormányába egészen komoly mennyiségű digitális technológiát zsúfoltak, Bluetooth-csatlakozással, navigációval, okostelefonos csatlakozási lehetőséggel. A gép szoftverét is vezeték nélküli kapcsolaton keresztül lehet frissíteni, akárcsak egy modern elektromos autó esetében.

A bajnokcsapat által fejlesztett gépnek az árcédulája is világelső: a rollerét 6000 dollárt, azaz szűk 2,4 millió forintot kérnek, ami nyilván nevetséges egy elektromos rollerért, de bizonyára lesz néhány gyűjtő és Red Bull-megszállott, aki szemrebbenés nélkül kifizeti majd ezt az összeget.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)