Hirdetés

Légkondival kiegészített töltőoszlopot fejlesztett a Rivian

|

A kaliforniai cég különös megoldása felgyorsíthatja az elektromos autók töltését.

Hirdetés

Az elektromos autók töltése során nagyon fontos tényező az akkumulátor hőmérséklete. Ha túl meleg vagy túl hideg van, csökken a töltés hatékonysága. Erre több gyártó már kifejlesztette a klimatizált akkumulátort, amely képes megfelelő hőmérsékletre lehűteni vagy felfűteni az aksit.

Most azonban a kaliforniai Rivian egészen más megközelítést alkalmazva egy olyan töltőoszlopra adott be szabadalmi kérvényt, amely átveszi ezt a feladatot az autóktól - írja az InsideEVs.

A Rivian az autóin is szereti a formabontó megoldásokat - most a töltőoszlopokat gondolták újra (Fotó: Rivian)
A Rivian az autóin is szereti a formabontó megoldásokat - most a töltőoszlopokat gondolták újra (Fotó: Rivian)

A lap információi szerint a szabadalmi kérvényből kiderül, hogy a Rivian új oszlopainak alján egy klímaberendezést helyeztek el, amely meleg vagy hideg levegőt fúj be az autó alá - oda, ahol az akkumulátorcsomag helyezkedik el. A cég szerint ez hatékonyabban képes klimatizálni az akkumulátort, mintha az autó maga szívná be a külvilág levegőjét, ugyanerre a célra.

Hirdetés

A fejlesztés előnye, hogy a már meglévő elektromos autókat nem kell átalakítani ahhoz, hogy kihasználják a speciális töltőoszlopok előnyét, ugyanakkor, egyelőre kérdéses, hogy mennyire hatékony valójában ez a módszer, illetve mennyi energia szükséges a működéséhez.

Mivel a legtöbb töltőoszlop a szabadban található, valószínűleg rengeteg energiát pazarol el a Rivian megoldása, hiszen egy forró nyári vagy egy fagyos téli napon kérdés, hogy mennyi hasznosul a töltőoszlopba épített klímaberendezés által az autó alá fújt levegőből.

A Rivian egyelőre nem közölt hivatalos adatokat arra nézve, hogy ez a megoldás mennyivel gyorsítaná fel az elektromos autók töltését, az azonban valószínű, hogy a speciális töltőoszlopok használatából inkább a régebbi elektromos autók profitálnának, amelyeknél még nem oldották meg az akkumulátorok temperálását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)