Hirdetés

Tesla CyberCanopy - újabb lázálom vagy valóság?

|

Egyelőre csak találgatások folynak a Tesla új Supercharger állomására tervezett CyberCanopy nevű dologról.

Hirdetés

A fenntartható fejlődés jegyében sok évtizedes dilemma a napelemes autók sorozatgyártása. Több probléma is felmerült az első, a General Motors által 1955-ben megalkotott, tisztán napenergiával működő modell óta.

Mire a napsugarak elérik a Föld felszínét, háromnegyedük visszaverődik vagy elnyelődik a légkörben. A technológia működése eleve kizárt éjszaka vagy felhős, borult időben, ha nem tudjuk a megtermelt energiát eltárolni. A sok kezdeti akadály ellenére mostanra a technológia fejlődése lehetővé tette már az első napelemes személyautó sorozatgyártását is.

Hirdetés

A napenergia másik, indirekt hasznosítását az jelentheti, ha az elektromos autókat napelemekkel feltöltött akkumulátorral működtetünk. A Tesla vezére, Elon Musk már évek óta ígéri, hogy a Superchargereket el fogja látni napelemekkel és az összegyűjtött energiát tároló akkumulátorokkal. Az ígéret azonban csak ígéret maradt, pedig 2017-ben azt is mondta egy nyilatkozatában, hogy a napenergia segítségével a töltőállomásokat az elektromos hálózattól is függetleníti fogja hamarosan.

Nincs még pontos információnk az újítás valós hátteréről, csak annyi biztos, hogy a cég egy új Massachusets-i Supercharger építésénél tervez egy napelemrendszert telepíteni CyberCanopy néven. Bár a Teslának korábban is voltak szabványos napelemes előtetői, a név valamilyen egyedi, saját megoldásra utalhat.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy van-e a cég tarsolyában egy új szolár-energetikai termék. Mivel nemégiben volt szó hasonló fejlesztésekről, egyáltalán nem lehetetlen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)