Hirdetés

Magyar utakra való fejlesztést kapnak a Teslák

|

Az okos megoldás a legújabb szoftverfrissítéssel megérkezik az erre alkalmas modellekre.

Hirdetés

Még februárban írtunk arról az ausztrál fejlesztésről, amely a helyi kukásautók segítségével térképezi fel a környék útjain kialakult kátyúkat, úthibákat, hogy az útkezelő ezután gondoskodhasson a javításról. Hasonló funkció érkezik most a Tesla bizonyos autóiba, igaz, Elon Musk cége esetében a cél nem a közút állapotának felmérése, hanem az autók megóvása - írja az Electrek.

A lap információi szerint a 2022.20 sorszámú szoftverfrissítéssel az erre alkalmas Teslák képesek lesznek kameráikkal folyamatosan szkennelni az útfelületet, ha pedig kátyút érzékelnek, automatikusan megemelik a karosszériát. Természetesen ez a funkció csak az állítható felfüggesztéssel ellátott járműveknél fog működni - ilyen például a Tesla Model X.

A Tesla Model X tulajdonosok örülhetnek a kátyúfelismerő funkciónak (Fotó: Tesla)
A Tesla Model X tulajdonosok örülhetnek a kátyúfelismerő funkciónak (Fotó: Tesla)

A Tesla Model X tulajdonosok örülhetnek a kátyúfelismerő funkciónak (Fotó: Tesla)

A Tesla Adaptive Suspension nevet viselő megoldással a cég mérnökei szeretnék kényelmesebbé tenni az utazást, emellett megóvni az alvázat az úthibák okozta károktól.

Hirdetés

A feltérképezett kátyúk és egyéb problémás útszakaszok egy speciális digitális térképre kerülnek fel, amelyeket a funkciót használó Teslák megosztanak egymással, így az adatbázis napról-napra részletesebbé válik majd.

A megoldással a cég már a teljesen önvezető autók eljövetelére készül: az adaptív felfüggesztésnek köszönhetően a Full Self Driving (FSD) módban, illetve egy közelmúltban kiadott jelentés szerint a rengeteg balesetet okozó Autopilot módban közlekedő autók a jövőben automatikusan elkerülik majd a kátyúkat.

A funkció bekapcsolását követően a műszerfalon külön jelzés mutatja majd, hogy a felfüggesztés éppen milyen állapotban van, azaz meg van-e emelve vagy sem.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)