Hirdetés

Simán elgázolja az önvezető Tesla a gyerekeket

|

Egy szoftverbiztonsággal foglalkozó mérnök tesztelte az önvezető funkciót, lesújtó eredményeket kapott.

Hirdetés

Többször írtunk már a Tesla önvezető funkcióinak problémáiról, amely miatt már bíróság elé is kellett állnia egy sofőrnek, de az is kiderült, hogy a Teslák okokzzák az úgynevezett vezetőtámogató rendszerekkel felszerelt autók baleseteinek több mint 74 százalékát!

Fontos megjegyezni, hogy a Tesla autóiban kétféle önvezető rendszer is található: az úgynevezett full-self driving (FSD) mód, ahogy a neve is jelzi, lehetővé teszi, hogy a sofőr akár a kormányt is elengedje, a jármű pedig mindent elvégez helyette. A másik rendszert Autopilotnak hívják, ez az Európában is használható, 2-es szintű önvezetésnek megfelelő eszközöket takarja, azaz a sávtartó asszisztenst és az adaptív tempomatot.

A Tesla Full Self-Driving módját már sokan használják a tengerentúlon (Fotó: Tesla)
A Tesla Full Self-Driving módját már sokan használják a tengerentúlon (Fotó: Tesla)

A Tesla Full Self-Driving módját már sokan használják a tengerentúlon (Fotó: Tesla)

Most egy szoftverbiztonsággal foglalkozó mérnök, Dan O'Dowd vette alaposabban górcső alá az FSD-módot, amelynek idén februárban még a behavazott utcákkal is meggyűlt a baja. A szakember a biztonságos technológiákat népszerűsítő Dawn Project munkatársa, aki egyenesen azt állítja, hogy a Tesla FSD-módja nem biztonságos az utcán közlekedő gyerekek számára.

Hirdetés

A csoport nemrég kampányt is indított, hogy az Egyesült Államok kongresszusa betiltsa az FSD-mód használatát, ehhez pedig egy rendkívül látványos, egyben felkavaró videót is készítettek. Zárt pályán, egy profi sofőr közreműködésével megnézték, hogy az önvezető módban, 40 km/h sebességgel közlekedő Tesla hogyan reagál, amikor egy gyerekméretű bábuval találkozik az úttesten.

A képsorok önmagukért beszélnek, O'Dowd is rámutatott, hogy az FSD-mód egyszerűen nem érzékeli a 8-10 éves gyereknek megfelelő gumibábukat. Dan O'Dowd "mélyen felkavarónak" nevezte az eredményeket.

Elon Musk szerint a Tesla teljesen önvezető módja 'csodálatos'. Nem az. Halálos fenyegetés minden amerikai számára

- hangsúlyozta O'Dowd.

A szakembert egyébként több támadás érte, hogy nem tekinthető független elemzőnek, mert az általa alapított cég úgy hirdeti magát, mint az automatizált vezetési szoftverek szakértője. O'Dowd erre azzal reagált, hogy Green Hills nevű vállalkozása nem a Tesla versenytársa, mert nem fejlesztenek önvezető autókat. Azt azonban elismerte, hogy bizonyos autógyártók, bizonyos alkatrészekhez felhasználják az általuk fejlesztett programokat.

A Tesla Full Self-Driving módja a legrosszabb kereskedelmi szoftver, amit valaha láttam

- összegezte véleményét O'Dowd a fenti videóban, mielőtt megjelenne egy telefonszám, amelyen az amerikai választók kérvényezhetik képviselőiktől, hogy kezdeményezzék az FSD betiltását.

Dan O'Dowd arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban már több mint százezer Tesla a közutakon is használja az FSD-módot, ami szerinte óriási veszélyt jelent a gyerekekre nézve.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)