Hirdetés

A Tesla kamionja izgalmas új fejlesztéssel bővült

|

A futurisztikus teherautó várhatóan idén jelenhet meg az utakon.

Hirdetés

Nikola Tesla neve annyira jól cseng manapság, hogy nem is egy, hanem két cég is lecsapott rá. Elon Musk cége természetesen a Tesla, azonban létezik egy Nikola nevű cég is, amely elektromos kamionokat fejleszt, és amely, a járművek készültségi fokát tekintve előrébb jár a versenyben.

Musk cége Tesla Semi néven kínálja majd saját fejlesztésű elektromos haszonjárműveit, amelynek debütálását először 2020-ra ígérték, azonban érthető okokból ez későbbre csúszott, a legfrissebb információk szerint 2022-ben kerülhetnek a tulajdonosokhoz az első kamionok. Legalábbis, erre utalt a PepsiCo vezérigazgatója, Ramon Laguarta, amikor tavaly novemberben azt mondta, az idei év végére várja a cég első Semijeit.

A Tesla Semi elektromos kamionok várhatóan 2022 végén jelennek meg az utakon (Fotó: Tesla)
A Tesla Semi elektromos kamionok várhatóan 2022 végén jelennek meg az utakon (Fotó: Tesla)

A Tesla Semi elektromos kamionok várhatóan 2022 végén jelennek meg az utakon (Fotó: Tesla)

A fejlesztések még bőven folynak, erre utal az InsideEVs legfrissebb értesülése is, amely szerint a Tesla nemrég szabadalmi kérelmet nyújtott be a kamionokhoz fejlesztett rendszerhez, amely a kerekek nyomását képes automatikusan beállítani. Az Automatic Tire Inflation System (ATIS) a lap információi szerint valós időben tudja szabályozni a teherautók abroncsainak nyomását. Az ATIS ötlete John Furtado nevéhez kötődik, aki a Tesla Semi fékrendszerét és futóművét tervezte, mielőtt átigazolt volna a Daimler haszonjármű-részlegéhez, majd később visszatért a Tesla kötelékébe.

Korábban már terveztek egy hasonló rendszert a Tesla kamionjához, azonban a mostani szabadalmi kérvényben megjegyzik, hogy az előző konstrukció nem bizonyult megfelelőnek. Az új ATIS azonban már sokkal intelligensebb lesz, egyszerre több szelepet is képes lesz kezelni, emellett hatékonyabban kiszűri a kerekebe bejutó szennyeződéseket, így azok élettartama is hosszabb lehet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)