Hirdetés

Tisztázta a rendőrség, hogy mit is jelent a traffipax-rendszer átalakítása

|

A közlekedésrendészek vezetője szerint sokan félreértették a változtatást.

Hirdetés

Ahogy a múlt héten megírtuk, átalakította a rendőrség a sebességmérési rendszert, ennek kapcsán pedig megemlítettük, hogy tévhitnek tekinthető az a közszájon forgó "bölcsesség", amely szerint a 10 százalékos sebességtúllépést még nem büntetik.

Tény, hogy korábban volt bizonyos tűréshatár, az azonban 3 km/h-t, illetve 3 százalékot jelentett - magyarázta Óberling József r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője a kreszvaltozas.hu-nak adott interjújában.

Sokan félreértették a traffipax-szabályok változásait
Sokan félreértették a traffipax-szabályok változásait

Az interjú során kiderült, hogy a traffipaxoknál valóban nem létezett a sokak által feltételezett mérési hibahatár, hiszen a sebességmérő eszközöket a mérésügyi hatóság hitelesítette.

Hirdetés

Óberling József azonban rámutatott, hogy az új szabályok értelmében akár 1 km/h sebességtúllépés esetén is büntethetők a sofőrök, ráadásul nem csak akkor, ha a szabálysértést követően a helyszínen megállítják őket.

Május 1. előtt az 52 km/óra mért értékből levontunk 3 km/órát, így a kapott 49 km/óra megállapított sebesség alapján nem követett el szabálysértést a járművezető, így nem is intézkedtünk. Ma - ennél a példánál maradva - a mért sebességen nem változtatunk, ezért a járművezetővel szemben szabálysértés miatt intézkedünk.

A 151 km/óra sebesség esetén május 1. előtt levontunk 3 százalékot, igy a megállapított sebesség 146,5 km/óra lett. Ez a túllépés, ha nem történt megállítás, korábban nem volt szankcionálható. Ugyanakkor most a 151 km/óra sebességet nem csökkentjük 3 százalékkal, így ez a gyorshajtás már megállítás nélkül is, az objektív felelősség alapján bírságolandó 30 000- Ft-tal

- mondta Óberling József az interjú során.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)