Hirdetés

A Toyota autói a vírusoktól is megvédik majd az embereket

|

A japán márka a koronavírus-világjárványt követően a felvértezi autóit a kórokozók elleni védelemmel.

Hirdetés

A covid-19 felbecsülhetetlen károkat okozott az emberiségnek, az ellene folytatott küzdelem pedig olyan technológiákat hívott életre, amelyekkel a jövőben kordában tarthatók hasonló pandémiák.

Mivel az autóipar a legsúlyosabban érintett gazdasági ágazatok között volt, az itt dolgozók halmozottan érintettek és érdekeltek voltak a vírus elpusztításában - ráadásul, erre idejük is akadt, hiszen a fizetőképes kereslet megcsappanásával járművek helyett leginkább arcmaszkok készültek az autógyárakban, lakóautók helyett pedig mentőkocsikat és oltóanyag-szállítókat építettek a specialisták.

A Toyota megoldása elpusztítja a kórokozókat az autók belsejében
A Toyota megoldása elpusztítja a kórokozókat az autók belsejében

A Toyota nemrég különleges bejegyzési kérelmet nyújtot be az USA szabadalmi hivatalánál. A napokban jóváhagyott igénylés egy olyan rendszer részletesen kidolgozott terveit tartalmazza, amely a kórokozók elleni egyik leghatékonyabb általános fegyver: az UV-fény segítségével biztosítja a gépjárművek belső terének csíramentesítését.

Hirdetés

Az elképzelés szerint az utastér különböző pontjain elhelyezett fényforrások által kibocsátott ultraibolya fény - megfelelő intenzitás és expozíciós időtartam esetén - hatékonyan elpusztítana minden kórokozót az autó karosszériája által határolt térben, legyen szó a levegőben lebegő vagy felületeken megtapadó mikrobákról.

A megoldás főleg a több ember által használt járműveknél jöhet jól
A megoldás főleg a több ember által használt járműveknél jöhet jól

A Toyota pontosan meghatározta a besugárzás fertőtlenítéshez szükséges teljesítményét és időtartamát, és gondoskodott arról, hogy a folyamat azonnal kezdetét vegye, amint az utolsó utas - ember vagy kisállat - is elhagyta a járművet. A belső tér foglaltságának megállapítására egyébként azóta egy rendkívül hatékony módszert fejlesztett ki a Toyota, a sterilizáló technológia azonban ettől függetlenül is hatékonyan működhetne. Az elképzelés szerint a beltéri fényforrásokkal közös ponton elhelyezett UV-sugárzók választhatóan a belső tér egészét vagy annak csak egy részét tisztíthatnák meg a kórokozóktól.

Ez utóbbi különösen hasznos lehet taxik vagy fuvarmegosztó járművek - például kisbuszok - esetén, ahol a sofőr két fuvar között anélkül fertőtleníthetné a beltér utasok számára fenntartott részeit, hogy ki kellene szállnia az autóból. Különösen hasznos lehet a gyakran megérintett alkatrészek, például a belső ajtókilincsek, az ablakemelők vagy a klímavezérlő gombok célzott csírátlanítása, amit egy kisebb teljesítményű, koncentrált UV-forrás is el tudna látni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)