Hirdetés

Videón a Ford elektromos pickupjának gyártása

|

Idén novemberben az F-150 volt a legkelendőbb elektromos kisteherautó az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Egy november végén megjelent kimutatás szerint a picupok őshazájában, az USA-ban, a Ford F-150 lighteningje volt a legkelendőbb elektromos hajtású platós jármű. A teljes igazság kevéért hozzá kell tenni, hogy nem volt túl nagy a verseny. Ebben a kategóriában, a kimutatás elkészültének pillanatában még csak egy hasonló EV pickup volt a piacon, a Rivian R1. Most hogy a Tesla kijött a régóta várt Cybertruckkal, és a várhatóan jövő nyáron érkező Chevlrolet Silverado is piacra kerül, az már egy komolyabb versenyhelyzetet teremthet.

Az F-150, aminek elektromos változatával most az élre tört a Ford a kategóriájában, bizonyára közel 50 éves múltjának is köszönheti sikerét. A tengeren túl már nagyot ment a brand EV változata a tavaly áprilisi megjelenés óta, ezért a korábbi tervek szeint a közeljövőben megkezdi a vállalat a típus európai értékesítését is, megkezdve a sort a világelső EV-országban, Norvégiában.

Hirdetés

Az amerikai vállalat már több mint 100 éve gyárt teherautókat. A T-modell 1917-es bemutatása óta cég teherautói hosszú utat tettek meg, aminek során bizonyára megtanulták azt, hogyan kell minőségi terméket gyártani. Talán kevesen tudják, de a Fordnak köszönhető egy nagyon fontos technológiai újdonság, ami nélkül ma elképzelhetetlen lenne a sorozatgyártás: 1913-ban ők használtak először motorral hajtott futószalagot a gyártási folyamatban.

A Ford 2021 májusában mutatta be elektromos hajtású kisteherautóját. Azóta szép számban vásároltak már belőle a formátum kedvelői. A múlt hónapban eladott 4393 Lightninggal, amely több mint duplája az előző évinek, a Ford elektromos pickupja új havi értékesítési rekordot állított fel. A márka a múlt hónapban több Lightning modellt adott el, mint az egész harmadik negyedévben. Most a vállalat egy különleges meglepetést tartogat az érdeklődőknek. Egy videót jelentettek meg a zászlóshajó szerepét betöltő elektromos pickupjuk gyártásáról.

A felvételen az látható, ahogy különböző automatizált munkafázisok során csúcstechnológiás gépek sorával összeáll az F-150 Lightning. A megfelelő vezetékezést emberi munkaerő segítségével ellenőrzik. Ezután jönnek a fényszórók és a jellegzetes hűtőrács. Ezt követően a műszerfal és a középkonzol kerül a helyére. A Lightning ezután kapja meg az első és hátsó ablakokat. Ahogy tovább halad az összeszerelésen, a töltőportot egy kijelölt nyílásba szerelik be. A pickup a váz összeszerelése során kezd összeállni, amikor az utastér és a plató összeillesztésre kerül.

A jövő év során egy új kivitellel szeretné a gyártó kiegészíteni a kínálatát. Az új F-150 Lightnting Flash az értesülések szerint gazdagon felszerelt belső térrel, 515 kilométeres hatótávval érkezik, valamivel 70 000 dolláros vételár alatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)