Hirdetés

Álcázott autó még nem nézett ki ennyire jól

|

A Volkswagen Las Vegasban mutatta be következő elektromos autójának prototípusát.

Hirdetés

Ma nyílt meg Las Vegasban a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai kiállítása, a 2023-as CES, bár a legtöbb nagy kütyügyártó már a héten elkezdte csöpögtetni, hogy mire lehet számítani tőlük az idén. Azt pedig már az elmúlt években megszokhattuk, hogy a technológiai seregszemlén már rendszeres vendégek az autógyárak is, hiszen az elektromos autók révén rendkívül komoly paradigmaváltáson megy éppen keresztül ez a szektor, arról nem beszélve, hogy a modern autók eleve tömve vannak különféle digitális eszközökkel, a navigációtól a vezetőtámogató rendszereken át egészen a videojátékokig.

A fentiek fényében nem csoda, hogy a világ egyik legnagyobb autógyártója, a Volkswagen is az idei CES-re időzítette következő elektromos modelljének, a Volkswagen ID.7-nek a leleplezését. Bár, ahogy a Green Car Reports beszámolt róla, ez még nem a hivatalos bemutató, csupán az autó prototípusát csodálhatják majd meg a CES vendégei.

A QR-kódot megpróbáltuk leolvasni, nem működött (Fotó: Volkswagen)
A QR-kódot megpróbáltuk leolvasni, nem működött (Fotó: Volkswagen)

Az ID.7 egy nagyméretű, kissé kupés vonalvezetésű, tisztán elektromos hajtású utazó szedán, amely a várakozások szerint az 1973 óta gyártott Passat utódjának szánnak. Közel ötméteres (4940 milliméter) hosszával a Tesla Model S méreteihez hasonló, bár annál valamivel magasabb, jelentős, közel három méteres tengelytávval (2970 milliméter).

Hirdetés

A Volkswagen egyelőre több technikai részletet nem árult el, csupán annyit lehet tudni, hogy az ID.7 ugyanarra az MEB platformra épül, mint az ID.4, illetve további, az európai és a kínai piacon kínált modellek. Az akkumulátora várhatóan az ID.Buzz kisbuszéhoz hasonló egség lehet, ami nagyjából 90 kilowattórát, a VW ígérete szerint pedig körülbelül 700 kilométeres hatótávot tesz majd lehetővé (a WLTP-szabvány szerint).

A színes álcafestés telitalálat! (Fotó: Volkswagen)
A színes álcafestés telitalálat! (Fotó: Volkswagen)

A beltér egy, a mostani Volkswagenekéhez hasonló, kis mértékben modernizált változat lesz, amelyet egy középre helyezett, 15 hüvelykes érintőképernyő ural, a sofőr szeme elé pedig egy kiterjesztett valóságot (augmented reality - AR) használó HUD vetíti majd ki a legfontosabb információkat. Az autó intelligens klímarendszere pedig képes érzékelni, ha a sofőr közelít a járműhöz, ilyenkor automatikusan bekapcsolja a fűtést, vagy a hűtést.

A Volkswagen ID.7 a Passat utódja lehet (Fotó: Volkswagen)
A Volkswagen ID.7 a Passat utódja lehet (Fotó: Volkswagen)

A most bemutatott prototípus legizgalmasabb részét talán a színes álcázófestés adja. Az autógyárak jellemzően fekete-fehér mintákat használnak, ha egy-egy modelljüket ki kell vinniük a külvilágba, ezzel nehezítve a dolgát a fotósoknak és az ipari kémeknek.

A Volkswagen ID.7 álcafestése azonban a szivárvány színeiben pompázik, amit ráadásul egy 40 rétegből álló irizáló fényezéssel is megtoldottak, ami még jobban kápráztatja a szemet. Fotókon viszont lenyűgözően néz ki, nem bánnánk, ha hasonló fényezéssel is meg lehetne majd vásárolni az autót, amely most még ugyan csak prototípus, de várhatóan a kereskedelmi forgalomba kerülő változat legfeljebb néhány apróságban tér majd el a mostani verziótól. Az ID.7 egyébként 2024-ben kerülhet kereskedelmi forgalomba, Európában, Kínában és az Egyesült Államokban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)