Hirdetés

„Zöld acélból” készülnek a Volvo elektromos kamionjai

|

A nagy mértékben újrahasznosítható gépeknek köszönhetőn a teherszállítási szektor tovább zöldülhet.

Hirdetés

A Volvo teherautóit és kamionjait fejlesztő Volvo Trucks szintet lépett a fenntarthatóság terén - írja az Electrek. A lap információi szerint ugyanis a svéd haszongépjármű-gyártó nemrég bejelentette, hogybizonyos elektromos kamionjait mostantól úgynevezett zöld acélból gyártja, vagyis olyan alapanyagból, amelynek előállításához nem használtak fosszilis energiahordozókat.

Az acélgyártásnak jelentős a környezeti terhelése, mivel egy tonna acél előállításához nagyjából 8 megawattórányi energiára van szükség. A zöld acélhoz viszont kizárólag megújuló energiahordozókat - napenergia, szélenergia, vízenergia - használnak.

A Volvo Trucks elektromos kamionjainak 90 százaléka újrahasznosítható (Fotó: Volvo Trucks)
A Volvo Trucks elektromos kamionjainak 90 százaléka újrahasznosítható (Fotó: Volvo Trucks)

A Volvo Trucks rendkívül komolyan veszi a fenntarthatóságot: már 2019-ben bemutatták a Volvo FL Electric típusú elektromos teherautót, amelyet 2020-ban a Volvo VNR Electric követett, nagyobb akkumulátorral és hatótávval.

Hirdetés

Idén szeptemberben pedig három új elektromos kamiont mutattak be: a Volvo FH Electric mellett felsorakozott a Volvo FM és a Volvo FMX, amelyek a cég nehézsúlyú "versenyzőit" képviselik. Mindhárom típus 44 tonnányi rakományt képes elszállítani, a hatótávjuk egy töltéssel 300 kilométer. A cég szerint egyébként a Volvo Trucks kamionjai 90 százalékban újrahasznosíthatóak, az alkatrészeik 30 százaléka pedig eleve újrahasznosított alapanyagokból készül. Idővel azonban szeretnék ezt az arányt tovább növelni.

A klímasemleges működés felé vezető utunknak részei, hogy a járműveink fosszilis energiahordozók felhasználása nélkül készüljenek, idővel pedig az összes alapanyagot le fogjuk cserélni a kamionjainkban, hasonló módon készülő, vagy újrahasznosított alternatívákra

- mutatott rá Jessica Sandstrom, a Volvo Truck termékportfóliójáért felelős alelnöke.

Az elektromos kamionok 44 tonna rakomány szállítására képesek (Fotó: Volvo Trucks)
Az elektromos kamionok 44 tonna rakomány szállítására képesek (Fotó: Volvo Trucks)

A zöld acélt a szintén svéd SSAB szállítja a cégnek, amely többek között zöld hidrogén alkalmazásával fedezi az energiaszükségleteit. A környezetkímélő módon gyártott kamionok első példányai várhatóan az Amazon és a DFDS logisztikai cég flottáiban állnak majd szolgálatba.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)