Hirdetés

Kétségbeejtő emissziós adatok jellemezték 2022-t

|

A fő bűnösök a repülés és a szén felhasználása.

Hirdetés

Hiába mutogatnak a klímakutatók a szén-dioxid emissziókra, amelyeket egyre sürgetőbb lenne a minimumra csökkenteni - vagy akár teljesen meg is szüntetni - ha az emberiség szeretné elérni, hogy az évszázad közepére, 2050-re csak másfél fokkal növekedjen a globális középhőmérséklet.

Ennek eszköze lehet a megújuló energiaforrások alkalmazása, a cégek fenntartható működése, és persze a közlekedésből származó emissziók csökkentése. Sajnos azonban a valóság egészen más képet mutat: 2022-ben ismét rekordot döntött a szén-dioxid kibocsátása a bolygón - írja a Euronews.

A szakértők szerint az emisszió bármekkora növekedése az emberiség kudarca (Fotó: Unsplash/Marek Piwnicki)
A szakértők szerint az emisszió bármekkora növekedése az emberiség kudarca (Fotó: Unsplash/Marek Piwnicki)

Ez pontosan azt jelenti, hogy az emberi közösségek világszerte több szén-dioxidot bocsátottak ki a légkörbe, mint 1990 óta bármikor.

Hirdetés

A jelentős ugrás főleg a koronavírus-járvány után újraéledő repülőgéphasználat következménye, amihez hozzájárul, hogy a kialakult energiakrízis miatt sok városban beüzemelték a széntüzelésű erőműveket. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint az energiatermelésből származó emissziók 0,9 százalékkal nőttek, aminek köszönhetően 2022-ben a szektor teljes kibocsátása elérte a 36,8 gigatonnát. Összehasonlításként, egy gigatonna körülbelül tízezer repülőgéphordozó anyahajó tömegének felel meg.

A szén-dioxid mennyiségének növekedéséhez hozzájárultak a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események is. Az Európát is sújtó szárazság miatt jelentősen csökkent a vízierőművek kapacitása, aminek eredményeként jelentősen megnőtt az igény a fosszilis energiahordozók iránt. A nyári komoly hőhullámok pedig az elektromos áram iránti keresletet dobták meg komoly mértékben. Az IEA tegnap kiadott jelentését több klímakutató nyugtalanítónak nevezte.

Az emissziók bármilyen mértékű növekedése - akár 1 százalék is - kudarcnak tekinthető. Nem engedhetjük meg magunknak a még több emissziót, de a stagnálást sem. Vagy csökkentünk, vagy káoszba borul a bolygó

- figyelmeztetett Rob Jackson, a Stanford University kutatója és a Global Carbon Project elnöke.

Sovány vigasz, hogy a tavalyi, rekordszintű növekedés kisebb mértékű volt attól, amire a szakértők számítottak. Ez annak köszönhető, hogy egyre több megújuló energia kapacitás, elektromos autó és például hőszivattyú áll üzembe, ami 550 megatonnával csökkentette a 2022-es emissziókat.

A tiszta energia nélkül a szén-dioxid kibocsátás a tavalyi szint háromszorosát is elérhette volna

- mutatott rá Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)