Hirdetés

A Szajna vízminősége miatt elmaradhatnak a kültéri úszószámok az olimpián

|

14 vizsgált mintából csak egy bizonyult biztonságosnak.

Hirdetés

Alig több mint három hónap van csak hátra harmincharmadik nyári olimpiai játékok nyitóünnepségéig, melynek házigazdája a francia főváros lesz. A rangos párizsi rendezvény legutóbb a légkondicionálók hiánya miatt került a hírekbe, de most egy új megoldandó probléma is felütötte a fejét, ami boríthat néhány fontos programot.

Nagy izgalmat keltett tavaly egy bejelentés, mely szerint jövőre, az olimpia rendezését követő évben hosszú idő után megnyílhat a lehetőség az úszók előtt a rendszeres edzésre a Szajna vizében. Most újabb kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán a triatlon és a hosszútávúszó számok megrendezhetők-e a folyóban.

A Surfrider Alapítvány elemzése szerint a közelmúltban vett 14 vízminta közül csak egy mutatja, hogy a folyó biztonságos az úszásra. Az amerikai környezetvédelmi szervezet jelentése szerint a víz "ürülék eredetű szennyezése" lehetetlenné teheti, hogy biztonságosan ússzanak benne a sportolók.

Hirdetés

Ez veszélyezteti a kapcsolódó versenyszámok megrendezését mind a paralimpián, mind pedig az olimpián. Hosszú története van annak, hogy fürdési tilalmat rendeltek el az ikonikus folyó párizsi szakaszán. A hajóforgalom és a szennyezettség mértéke miatt idén 101. éve tilos a Szajnában úszni, fürdeni, aminek fő oka a tisztítatlan szennyvíz folyóba jutása.

A városhoz képest a folyó felsőbb szakaszain lévő víztisztítók esőzések idején túltelítődnek, ami a probléma legfőbb oka lehet. A vizsgálatot végző alapítvány szerint ezt súlyosbítják az uszályok, és a szenyvízhálózathoz nem csatlakoztatott vízparti lakások is.

A probléma orvoslása céljával a város 1,4 milliárd eurót költött egy víztisztító projektre, az Austerlitz hídnál egy 50 000 köbméteres esővíztározó medencét építenek. Ezt a földalatti tározót úgy tervezték, hogy viharok idején visszatartsa a vizet, majd visszaengedje a csatornahálózatba. 2018-ban a város kötelezővé tette minden hajó csatlakozását a csatornahálózatra, azonban ez a rendelkezés nem hozta el a várt eredményt.

A civil szervezet az elmúlt fél év során 14 alkalommal vizsgálta a víz minőségét, és csak egy alkalommal találta határértéken belülinek az eredményeket. A többi mintában riasztóan nagy mértékű volt az enterokokkuszok és az escherichia coli baktériumok mennyisége. Biztosat egyelőre nem lehet mondani, de az valószínű, hogy ha véget ér az esős évszak, nyáron ezek az értékek jóval alacsonyabbak lesznek.

Bár a párizsi szervezőbizottság elnöke bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Szajna vízminősége egy időre rendeződik, azt is elismerte, hogy még mindig van némi bizonytalanság az események körül. Emiatt akár az is elképzelhető, hogy a triatlonból duatlon lesz az úszás híján, de ez ellen többen érthető módon tiltakoznak, valamint a 10 kilométeres nyíltvízi úszószámra kvalifikációt szerző sportolók könnyen hoppon maradhatnak így.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)