Hirdetés

Az IBM és a NASA együtt küzd a klímaváltozás negatív hatásai ellen

|

A hőszigetek, erdőtelepítések és szélsőséges időjárási események feltérképezéséhez az AI-t hívják segítségül.

Hirdetés

A mesterséges intelligenciát az élet egyre több területén alkalmazzuk már, pedig jó eséllyel még csak az út elején toporogva karcolgatjuk a felszínt. Minél gyakrabban vetjük be valamilyen új területen, annál több lehetséges felhasználási módja merül fel a jövőre nézve. A Google érdekeltségéhez tartozó DeepMind például, nemrégiben megalkotta az időjárás előrejelzés AI-támogatott modelljét, a GraphCastot, mely a korábban feljegyzett adatokból kiindulva számítja ki a legvalószínűbb időjárási kimenetelt. A kezdeti szkeptikus hangok ellenére a módszer parádésan működik. Az esetek 90 százalékában adott pontosabb előrejelzést, mint a jelenleg használt HRES modell.

Úgy tűnik, hogy van még potenciál ebben a kutatási területben, ugyanis az IBM nemrégiben indított egy hasonló célú együttműködést a NASA-val annak érdekében, hogy az időjárás-előrejelzéshez egy multimodális, vagyis több átviteli csatornát használó alapmodellt fejlesszenek ki. Az időjárás-előrejelzés mellett a modell a hőszigetek elemzésével, az erdőtelepítési erőfeszítések feltérképezésével és a szélsőséges időjárási események hatásainak előrejelzésével segít majd az éghajlatváltozás és annak negatív hatásai elleni küzdelemben.

Hirdetés

Az IBM ezzel az együttműködéssel egy olyan aktualizálható alapmodellt szeretne létrehozni, amely megkönnyíti az időjárás és az éghajlati változások előrejelzését, és amely, ha elkészül, nyílt forráskóddal és nyilvános elérhetőséggel támogatja az ez irányú további kutatásokat. 

Tavaly a European Centre for Medium-Range Weather Forecasting (Európai Középtávú Időjárás-előrejelzési Központ) elkezdett olyan AI-emulátorokat használni, amelyek minden korábbinál pontosabb előrejelzéseket adtak. Ezeknek a korábbi modellekhez képest megvan az az óriási előnyük is, hogy nem igényelnek nagy teljesítményű informatikai infrastruktúrát, gyakorlatilag egy egyszerű asztali gépen is lefuttathatók gond nélkül. Így a MERRA-2, a NASA által készített modern, műholdas légköri elemzés adatain alapuló AI-emulátorok  felgyorsítják a tudományterület fejlődését.

"Az éghajlatváltozás valós és sürgető probléma, amelynek minél gyorsabb és hatékonyabb megoldására új utakat kell találnunk, többek között a mai legfejlettebb mesterségesintelligencia-technológiák segítségével"

-nyilatkozta Alessandro Curioni, az IBM gyorsított felfedezésekért felelős alelnöke.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)