Hirdetés

Az ismétlődő nyári hőhullámok hatására jelentős fásításba kezdett ez a város, meg is lett az eredménye

|

Az ukrán határ menti Rzeszów mára Lengyelország legzöldebb városa lett.

Hirdetés

A nyaranta visszatérő európai hőhullámok nehezen kezelhető problémákat okoznak. Idén erdőtüzek is súlyosbítják a helyzetet a görög szigetvilágban. Vannak ugyan stratégiák arra vonatkozólag, hogy az éghajlatváltozás negatív hatásait lassítsuk, illetve visszafordítsuk a folyamatokat, de ezekben az a közös, hogy egyik sem működik rövid távon.

A kánikula fő kísérőjelensége, a hőség elleni küzdelem alighanem egyik leggyorsabb és legkörnyezetbarátabb módja a fásítás, parkosítás. Amellett, hogy a fák oxigént termelve, és nagy mennyiségű port megkötve javítják a levegőminőséget is, az általuk adott árnyék sokkal alacsonyabb hőmérsékletet biztosít a parkosított területeken, mint a betonborítású városi környezetben.

Hirdetés

Bár kontinensünk összességében nem áll rosszul erdősítés tekintetében, azért mindig van min javítani. Egy ukrán határ menti lengyel város, Rzeszów mára a "legzöldebb város" címet nyerte el hazájában azzal, hogy néhány éve folyamatos parkosítást végez a rendelkezésre álló területeken. A városi tanács helyi önkéntesekkel aktív segítségével végzi a szükséges munkálatokat.

A városvezetés rendszeresen kikéri a lakosság véleményét is arról, hogy hol folytassák a faültetési programot, hiszen ők tudják legjobban, mely területeket kell enyhíteni a nyári hőterhelés alól, és hol igényelnék ezt a szabadba kijáró emberek.

"Egyszerűen érdemes beruházni a zöldbe, hogy barátságosabbá tegyük a környezetet, hogy a lakosok jól érezzék magukat és elégedettek legyenek"

- nyilatkozta a városi tanács szóvivője.

Egyébként hazánkban is vannak faültetési programok. Ezeknek talán a legjelentősebb képviselője a "10 millió fa" csapata.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)