Hirdetés

Emberi hajjal tisztítják a belga folyókat

|

Egy belga civil szervezet fenntartható módszert talált ki a szennyező anyagok eltávolítására.

Hirdetés

A világ folyói, tengerei és óceánjai számára nem csak a műanyaghulladék jelent komoly problémát. A természetes vizekben ugyanis olajat, gázolajat és egyéb szennyező anyagokat is ki lehet mutatni. Ezek eltávolítása komoly problémát jelent, míg ugyanis a műanyagdarabokat egy sűrűbb szövésű hálóval be lehet gyűjteni, a mikroműanyagokat pedig szűrők vagy speciális, mágneses por segítségével lehet becsapdázni, az olajtól - eddig - lényegesen nehezebb volt megtisztítani a vizeket.

Most azonban a belga Dung Dung nevű civil szervezet érdekes fejlesztéssel állt elő - írja a Euronews. A gázolaj és egyéb szénhidrogének eltávolítására ugyanis emberi hajból készült szűrőket használnak.

Az emberi hajnak számos előnyös tulajdonsága van, akár komposztként is remekül használható (Fotó: Unsplash/Giorgio Trovato)
Az emberi hajnak számos előnyös tulajdonsága van, akár komposztként is remekül használható (Fotó: Unsplash/Giorgio Trovato)

A hajat fodrászoktól gyűjtik be, majd egy különleges gép segítségével vastag pokrócra vagy párnára emlékeztető tömbökké alakítják. Ezeket a szűrőpárnákat a lefolyókba lehet elhelyezni, így a szennyvízből már azelőtt kiszűrik a káros anyagokat, hogy azok eljutnának a folyókba, tavakba vagy tengerekbe.

Hirdetés

A Dung Dung állítása szerint egyetlen kiló emberi haj akár nyolc liternyi gázolajat vagy más, hasonló szennyező anyagokt képes felszívni. A hajpárnák a lefolyók mellett arra is alkalmasak, hogy áradások miatt kialakult szennyeződéseket vagy tartályhajókból szivárgó olajat itassanak fel velük.

A termékeink a lehető legetikusabban készülnek, mivel mindent helybeng yártunk ráadásul az alapanyagokat nem a bolygó másik feléről importáljuk. Helyi problémákat szeretnénk megoldani a segítségükkel

- mutatott rá Patrick Janssen, a projekt egyik alapítója.

Az ötlet erőssége, hogy nem csak a hosszú hajszálakkal működik, amelyekből parókákat is készítenek, hanem az apróbb, levágott hajvégekből is, amelyeket egyébként csak összesöpörnének a fodrászatban és kidobnák a kukába.

Az emberi haj egyébként más alternatív felhasználásra is alkalmas: mivel rendkívül gazdag nitrogénben, ezért akár műtrágyázásra, komposztálásra is alkalmas. Más cégek pedig építkezéseken használt alapanyagokat - például szigetelést - készítenek emberi hajból. A londoni Biohm pedig a fából készülő alapanyagok, például farostlemezek kiváltásával próbálkozik a levágott hajszálak felhasználásával.

Az együttműködéssel a fodrászatok sem járnak rosszul, őket ugyanis csekély díj fejében a hasonló szervezetek megszabadítják a levágott hajtól, ami számukra csupán hulladékot jelentene.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)