Hirdetés

Annyi a műanyaghulladék, hogy az űrből is látszik

|

Egy új kezdeményezés interaktív, élő térképet készít az eldobált műanyagról.

Hirdetés

A műanyaghulladék problémájáról és annak lehetséges megoldásáról már a Zöld Pályán is számtalanszor írtunk. Ilyen megoldást jelenthet például a vegán pókselyem vagy a zöldségből készülő órák, de akár a nejlonzacskóból gyártott fenntartható üzemanyag is.

A hulladék globális mennyisége hajmeresztő: az amerikai környezetvédelmi hatóság, az EPA statisztikái szerint jelenleg körülbelül 8,3 milliárd tonnányi műanyag létezik a világon, ebből mintegy 6,3 milliárd tonnát tesz ki a hulladék. ÖSszehasonlításként: ez körülbelül 55 millió Boeing 747-es repülőgép tömege. A globális műanyaggyártás 1950-ben évente kétmillió tonnára rúgott, 2015-re ennek a mennyiségnek a kétszázszorosát termeli meg az emberiség minden évben, ebből tízmillió tonna végzi az óceánokban.

A világon most létező műanyag többsége hulladék (Fotó: Unsplash/Naja Bertolt Jensen)
A világon most létező műanyag többsége hulladék (Fotó: Unsplash/Naja Bertolt Jensen)

A világon most létező műanyag többsége hulladék (Fotó: Unsplash/Naja Bertolt Jensen)

A probléma nyomonkövetése érdekében hozta létre a hiánypótló Global Plastic Watch nevű digitális platformot a Minderoo Foundation - írja a Euronews. A rendszer műholdak és mesterséges intelligencia segítségével térképezi fel a műanyaghulladékot, azzal a célkitűzéssel hogy megakadályozzák, hogy a legális és illegális műanyaglerakatok tartalma bekerüljön az óceánok vizébe. A digitális eszközt bárki ingyenesen igénybe veheti és felhasználhatja az adatait.

Hirdetés

Általánosságban elmondható, hogy a világnak fogalma sincs róla, hogy a műanyaghulladék milyen veszélyes az élővilágra, főleg az emberekre nézve

- hangsúlyozta dr. Andrew Forrest, a Minderoo Foundation elnöke.

A szakember rámutatott, hogy az eldobált műanyagokból idővel mikroműanyagok - ő egészen pontosan a nano-műanyag kifejezést használta - lesznek, amelyek károsíthatják az élő sejteket, sőt, még az emberi agyba is be tudnak jutni.

A műanyaghulladékkal kapcsolatos eddigi adataink főleg modellekből és becslésekből származnak. Mostantól viszont való sadatok alapján juthatunk el a megoldásig

- tette hozzá dr. Forrest.

A rendszer az Európai Űrkutatási Hivatal (European Space Agency - ESA) adatait dolgozza fel mesterséges intelligencia segítségével. A szoftver képes felmérni a műanyaglerakatok méretét és kiterjedését. Korábban hasonló megoldással vizsgálták az elsivatagosodást is, a bolygó erre érzékeny területein.

A Global Plastic Watch máris sokat tett a hulladék elleni harc sikeréért: műkdése során máris több ezer műanyaghulladék-lerakatot fedezett fel, 25 ország területén. Dr. Fabien Laurier, a Minderoo Foundation innovációs vezetője szerint meghökkentő, hogy az illegális, korábban nem dokumentált lerakatok gyakran milyen közel vannak jelentős vizekhez, tavakhoz, folyókhoz. A felfedezett szeméttelepek 20 százaléka kevesebb mint 250 méterre található a vízparttól, ami azt jelenti, hogy az ott tárolt műanyaghulladék nagy eséllyel bekerül a vízkörforgásba.

A szárazföldön elhelyezett műanyag-lerakatokból származik az óceánokban lebegő hulladék 91 százaléka

- mutatott rá dr. Laurier, hozzátéve, hogy a felfedezett műanyag-telepek száma sokkal magasabb annál, mint amit előzetesen gondoltak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)