Hirdetés

Durván csökkentenék a nettó kibocsátás mértékét az 1990-es szinthez képest egy új EU-s javaslat szerint

|

Kadri Simson javaslatához kapcsolódó intézkedéseket valószínűleg csak a választások után foganatosítják az Európai Bizottság új tagjai.

Hirdetés

Kadri Simson, az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülésén jelentette be a Bizottság javaslatát, miszerint 2040-ig 90 százalékkal kellene csökkenteni az üvegház hatású gázok kibocsátásának mértékét az 1990-es szinthez képest. Ehhez kapcsolódóan számos fontos, ám kényelmetlen politikai döntést szükséges meghozni az energiaügyi biztos szerint.

A bizottsági anyag hétfőre már ki is szivárgott, ám az érintettek egyértelművé tették, hogy annak pontos kidolgozása, már az új megválasztott testület dolga lesz. Így tehát a javaslat csak egyelőre csak kommunikációs anyagként értelmezhető, amiből konkrét jogalkotási javaslat nem lesz 2025 előtt.

Olyan 2030-ig rendezendő részletszabályokat tartalmaz többek között az anyag, mint az európai ipar versenyképességének biztosítása, az igazságos átmenetre való nagyobb összpontosítás, az egyenlő versenyfeltételek biztosítása a nemzetközi partnerekkel, valamint stratégiai párbeszéd a 2030 utáni keretről, többek között az iparral és a mezőgazdasággal.

Hirdetés

A dokumentum szerint az energiaszektor a céldátumig teljesen szén-dioxid-mentes lesz a nullához közelítő széndioxid kibocsátású energiatermelési módoknak köszönhetően. A megújulókon (szél- és napenergia) kívül ide kell érteni a geotermikus-, a víz- és az atomenergiát is. Ezzel 2040-ig 80 százalékkal csökken majd az igény a fosszilis tüzelőanyagok használatára.

Ezek a célok nem önmagukban állnak, hanem olyan célokhoz kerülhetünk általuk közelebb, mint az fosszilis energiáktól való függés minimálisra mérséklése, illetve a válságokkal szembeni ellenállóképesség növelése. A dokumentum arra is emlékeztet, hogy ezeknek a lépéseknek a halogatása egyre többe kerülnek az európai közösségnek. Csak az elmúlt öt év klímaváltozással kapcsolatos gazdasági többletkiadásai megközelítőleg 170 milliárd euróra rúgnak.

Minél tovább várunk a szükséges intézkedések foganatosításával, annál inkább felgyorsul a globális felmelegedés folyamata is. Wopke Hoekstra éghajlatpolitikáért felelős uniós biztos a hét elején tartott plenáris ülésen felszólalva megerősítette, hogy a javaslat a tudomány legújabb eredményeivel és a térség hatásvizsgálataival összhangban készült el, aminek kidolgozása és végrehajtása, precíz, hosszadalmas munkát igényel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)