Hirdetés

Aggasztó hír érkezett az esővízzel kapcsolatban

|

Sürgős cselekvésre szólítanak a szakértők.

Hirdetés

A Földnek már egyetlen olyan pontja sincs, ahol az esővíz iható lenne - számolt be a Euronews. A lap információi szerint egy friss kutatás veszélyes mennyiséget talált bizonyos, örök vegyületeknek is nevezett műanyagokból.

Az úgynevezett perfluor-alkil vegyi anyagok (PFAS) közé olyan műanyagok tartoznak, amelyeket nagy mennyiségben használnak, például élelmiszerek, elektronikai eszközök, kozmetikumok csomagolásában, nem tapadó tulajdonságai miatt pedig különféle konyhai edények bevonatában is.

A PFAS-műanyagok már a világ bármely pontján megtalálhatóak az esővízben (Fotó: Unsplash/Simon Kuznetsov)
A PFAS-műanyagok már a világ bármely pontján megtalálhatóak az esővízben (Fotó: Unsplash/Simon Kuznetsov)

A PFAS-műanyagok már a világ bármely pontján megtalálhatóak az esővízben
(Fotó: Unsplash/Simon Kuznetsov)

Most a Stockholmi Egyetem kutatói publikálták tanulmányukat, amelyből kiderül, hogy a PFAS-műanyagok a bolygó szinte minden pontján - az Antarktiszon is - megtalálhatóak az esővízben. Ian Cousins, a svéd egyetem környezeti tudományokkal foglalkozó tanszékének professzora arra hívta fel a figyelmet, hogy a PFAS műanyagok egészségügyi határértéke folyamatosan csökkent az elmúlt években, miután új kutatások során kiderült, hogy mennyire mérgezőek. A vegyületekből kialakulhat például a rákkeltő perfluoroktánsav (PFOA), amelynek egészségügyi határétékét a korábban meghatározott szint több mint 37 milliomod részére kellett cöskkenteni.

Az ivóvízben található PFOA szintjére vonatkozó legfrissebb amerikai előírások értelmében az esővíz ma már a világon sehol nem alkalmas emberi fogyasztásra. Bár a fejlett országokban az emberek ritkán isznak esővizet, máshol sok ember számára ez jelenti az egyetlen biztonságos ivóvíz-forrást

- figyelmeztetett Cousins.

Hirdetés

A PFAS-műanyagokkal kapcsolatban már sok kutatást elvégeztek, az eredmények pedig minimum aggasztóak. A korábbi vizsgálatok rámutattak, hogy az anyagnak való kitettség termékenységi problémákat okozhat, növeli bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, a gyerekeknél pedig fejlődési rendellenességeket eredményezhet. Emiatt többen szigorúbb szabályozást sürgetnek.

Az nem lehet, hogy néhány ember anyagilag jól jár, miközben milliók ivóvizét szennyezik be és ezzel komoly egészségügyi problémákat okoznak. A PFAS-műanyagok ivóvízből való eltávolításának hatalmas költségeit azoknak az ipari szereplőknek kellene fizetni, akik felhasználják ezeket a mérgező vegyületeket

- mondta dr. Jane Muncke, a zürichi Food Packing Foundation ügyvezetője, aki nem vett részt a kutatásban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)