Hirdetés

Hidrogénnel főznek a Toyota jövővárosában

|

A zéró emissziós mintavárosban innovatív technológiákkal kísérletezik a japán autógyártó, amelyek azonban nem mind a vezetéshez kapcsolódnak.

Hirdetés

Korábban már beszámoltunk a Toyota zéró emissziós jövővárosáról, Woven City-ről, ahol a cég többek között holdjárót is fejlszt. A japán óriáscég nemrég bejelentette, hogy az okosvárosok mintájának szánt település az egészségtudatos táplálkozás mintavárosa is lesz, arra azonban talán kevesen számítottak, hogy társadalmi felelősségvállalás számos területén aktív környezettudatos japán autógyártó innovatív főzési technikákkal rukkol elő.

Márpedig ez történt: a Toyota a háztartási eszközöket gyártó Rinnaival karöltve elkezdte felfezedni a hidrogénüzemű főzési módszereket, lássuk hát, milyen potenciál rejlik azokban az innovatív főzési technikákban, egyenesen Woven Cityből, amelyek egyszerre ízletesek és fenntarthatóak.

A Fuji lábánál fekvő Woven City a jövőbeni okosvárosok prototípusa, egy különleges laboratórium, ahol a jövő technológiáit fejlesztik (Fotó: Toyota)
A Fuji lábánál fekvő Woven City a jövőbeni okosvárosok prototípusa, egy különleges laboratórium, ahol a jövő technológiáit fejlesztik (Fotó: Toyota)

A két cég és a Woven City közös célja, hogy valós tapasztalatokat tegyenek elérhetővé a hidrogénüzemű sütési és főzési módszerekről és hozzájáruljanak az egészségesebb életmód és a fenntarthatóbb társadalom megteremtéséhez. A kezdeményezés részeként megszületett a Rinnai Innovation Manifesto 2050 (RIM 2050) című kiáltvány is, amelynek célja a karbonsemlegesség elérése. 2022 májusában a Rinnai bejelentette a lakossági vízmelegítők 100 százalékban hidrogénüzemű technológiájának sikeres fejlesztését, emellett azonban más hidrogénes berendezések fejlesztésével is aktívan foglalkoznak.

Hirdetés

A Toyota küldetése, hogy mobilitási vállalattá váljon, hozzájáruljon a fenntartható jövőhöz, és az elkövetkező generációkban jólétet teremtsen mindenki számára. Ennek az elképzelésnek a megvalósítása érdekében a Toyota megépíti Woven Cityt, ahol az emberek élhetnek, dolgozhatnak és szórakozhatnak, miközben a partnerek és a lakosok új találmányokat hoznak létre és tesztelnek.

Woven City lakóit önvezetői járművek szállítják (Fotó: Toyota)
Woven City lakóit önvezetői járművek szállítják (Fotó: Toyota)

A fenntartható energia fejlesztése és hasznosítása a küldetés része, beleértve az új hidrogéntechnológiát, mint ígéretes lehetőséget a karbonsemlegesség felé, amely új mobilitási innovációkkal kombinálva az élet szerves részévé válik majd. Az együttműködés során a cégek tudományos megközelítést alkalmaznak a hidrogénüzemű főzés népszerűségének növelése érdekében.

A hidrogénalapú főzés függetleníti a táplálkozást a fosszilis energiahordozóktól (Fotó: Unsplash/Jason Briscoe)
A hidrogénalapú főzés függetleníti a táplálkozást a fosszilis energiahordozóktól (Fotó: Unsplash/Jason Briscoe)

A mostani kísérletek során a hidrogén elégetésének legbiztonságosabb és leghatékonyabb módszereire összpontosítanak, amellyel optimalizálható az összetevők íze és állaga anélkül, hogy széndioxidot bocsátanának ki a főzési folyamat során.

Energiával foglalkozó gyártóként erősen azonosulunk a Toyota jövőképével, és nagyon örülünk, hogy együttműködhetünk a Woven City projektben. Mivel a Rinnai olyan otthoni használatra kínál termékeket, amelyek szorosan kapcsolódnak a mindennapi élethez, úgy érezzük, hogy ez a közös fejlesztés lehetővé teszi számunkra, hogy kiaknázzuk erősségeinket a főzőberendezések terén, és még jobban hozzájáruljunk a globális környezet védelméhez. Örülünk, hogy egy ilyen tartalmas projekt részesei lehetünk, és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy támogassuk Woven Cityt a karbonsemlegesség elérésére irányuló erőfeszítéseiben

- mondta Hiroyasu Naito, a Rinnai elnöke és ügyvezető igazgatója.

A jelenlegi, földgázon alapuló főzési módszerek széndioxidot bocsátanak ki. Ezért fejlesztünk új, hidrogénnel működő megoldásokat, hogy ezzel ajtót nyissunk a fenntartható, ízletes ételek élménye előtt. Nagyon izgatottak vagyunk, hogy Rinnaival, a főzőberendezések specialistájával dolgozhatunk együtt, hogy felfedezzük a hidrogén olyan újszerű felhasználási lehetőségeit, amelyek a jövő fenntartható társadalmának alapjává válhatnak

- tette hozzá James Kuffner, a Toyota igazgatósági tagja és digitális vezérigazgató-helyettese, valamint a Woven Planet, vezérigazgatója.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)