Hirdetés

Hogyan használható a mesterséges intelligencia a környezetvédelemben?

|

Egyre szélesebb körben hasznosul a technológia.

Hirdetés

A tudomány világában tevékenykedőket egyre többet foglalkoztatja az a kérdés, hogy hol van a fejlődés határa, és hogyan lehetne a legújabb innovációkat minél nagyobb mértékben az emberiség szolgálatába állítani. Sok szkeptikus hang és aggodalom övezi a mai napig a mesterséges intelligenciát, pedig már számos esetben bizonyította, hogy megfelelő kezekben csodákra képes. Az AI nem csupán a digitális tartalom létrehozásának és feldolgozásának eszközeként szolgál, hanem fontos szerepet játszhat környezetünk megóvásában is. Az alábbiakban olyan a felhasználási módokat veszünk számba, amelyek az újdonságnak számító technológiát valamilyen módon környezetünk megóvására használják.

A különféle AI rendszereknek elsősorban elévülhetetlen érdemei vannak a tömörítési eljárások tökéletesítésében, ahol a cél, hogy adott adatmennyiséget minél kisebb tárolóterületen, a lehető legkevesebb energia felhasználásával biztosítsunk.

Hirdetés

Az internetes forgalom több, mint háromnegyedét videós tartalmak teszik ki, amelyeknek jelentős adatforgalmi-, tárolási- és energiaigénye van. A DeepMind segítségével végzett kutatások azt a célt szolgálják, hogy a nagy méretű tartalmakat a lehető leghatékonyabban lehessen kezelni anélkül, hogy az a felhasználói élmény rovására menne.

Egy másik problémás, megoldásért kiáltó terület a nagy tanulási modellek energiaigényének optimalizálása. Az ilyen területen dolgozó nagy szerverparkok szerte a világban rendkívül komoly környezeti terhelést jelentenek. Az elmúlt egy év során a Google AI rendszerére épülő optimalizálási törekvések több, mint 40 százalékkal csökkentették ezeknek a nagy adatközpontoknak a hűtési költségeit, ami valóban figyelemre méltó eredmény.

Ma már a tudomány szinte minden szegmensébe beszivárgó innováció nem kerülte el az időjárási, éghajlatváltozási modellek felállítását sem. Óriási jelentősége van már most is, és még nagyobb lehet a jövőben azoknak az AI által generált adatoknak, amelyek segíthetnek átlátni és megérteni a változó klíma hatásait, és segíthetnek a hatékonyabb válaszok megtalálásában.

A Deepmind óriási, szinte ugrásszerű fejlődést ért el egészen rövid idő alatt az anyagtudományok terén is. Olyan kutatások kaptak emberfeletti segítséget a mesterséges intelligenciára épülő rendszertől, melyek segítségével hamarosan megtalálhatjuk a leghatékonyabb anyagokat, szupravezetőket, melyek az akkumulátor kutatás jövőjét jelenthetik.

Ezek az újítások több más mellett olyan eredményeket vetítenek előre, melyek révén korábban nem is remélt eredményeket érhetünk el hamarosan a fenntartható energiatermelés, az orvostudományok és a környezetvédelem terén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)