Hirdetés

Már elnevezik a hőhulllámokat

|

A világon elsőként egy spanyol település elkezdte rangsorolni a tartós kánikulát okozó időjárási jelenségeket.

Hirdetés

Ahogy korábban írtuk, már biztos, hogy a klímaváltozás bizonyos hatásait érezni fogjuk. Az olyan jelenségek, mint a tartós szárazság, az elsivatagosodás és az extrém időjárási jelenségek - ezek közé tartoznak a hőhullámok is - már most is itt vannak és az előttünk álló években várhatóan súlyosabbak lesznek, ha az emberiség nem tesz azonnali lépéseket a felmelegedéshez hozzájáruló gázok emissziójának csökkentésére.

A spanyolországi Sevilla különösen megszenvedi a tartós hőséget, a város vezetése ezért úgy döntött, mostantól a hurrikánokhoz hasonlóan elnevezik majd a komolyabb hőhullámokat - írja a Euronews. Azért határoztak így, mert már júniusban elérte egy hőhullám a várost, amire ilyen korán ngéy évtizede nem volt példa.

A tartós hőhullámok egyre durvábbak lesznek a közeljövőben (Fotó: healthvermont.gov)
A tartós hőhullámok egyre durvábbak lesznek a közeljövőben (Fotó: healthvermont.gov)

A tartós hőhullámok egyre durvábbak lesznek a közeljövőben (Fotó: healthvermont.gov)

Juan Espada, Sevilla polgármestere ezért június 21-én bemutatta a tervezetet,  aemlyet Spanyolország egyik legforróbb településén - ahol múlt hétvégén is 42 Celsius körüli hőmérsékleteket mértek - életbe léptetnek.

Mi vagyunk a világon az első város, amely meghozza ezt a döntést, amely segít majd megtervezni a lehetséges védekezési módokat, ha hasonló időjárási események történnek

- mondta Espada a tervezet bemutatóján.

Hirdetés

Három kategóriába sorolnák a hőhullámokat

A tartós hőséget a tervek szerint öt nappal előre jeleznék, a melegedés mértékét pedig három kategória egyikébe sorolnák be. A hőhullámokat fordított ábécé-sorrendben nevezik majd el.

Az első öt hőhullámot ennek értelmében Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao és Vega nevekkel illetik majd.

A továbbiakban az időjárási előrejelzések mellé egészségügyi tanácsadást is kapnak majd a sevillai lakosok.

Ez az új módszer segít majd felhívni a figyelmet a klímaváltozás halálos következményeire, amivle végeredményben emberéleteket lehet majd megmenteni

- mutatott rá Kathy Baughman McLeod, a klímaváltozás hatásai ellen megoldásokat fejlesztő Arsht-Rock think tank igazgatója.

A hőhullámok elnevezését már más országokban is fontolgatják (Fotó: CDC)
A hőhullámok elnevezését már más országokban is fontolgatják (Fotó: CDC)

A hőhullámok elnevezését már más országokban is fontolgatják (Fotó: CDC)

A három hővédelmi riasztás egymásra épülő biztonsági lépéseket és rendelkezéseket léptet majd életbe. Ezek közé tartozik a város uszodáinak és víziparkjainak megnyitása, illetve a szociális munkások bevetése, akik az idősebb, illetve más tényezők miatt kockázatnak kitett lakók egészségét felügyelik.

A hőhullámok elnevezésének akad még egy fontos szempontja: ezzel szeretnék jelezni, hogy a tartós hőség nem csak ritka, egymástól független időjárási szélsőségről, hanem rendszeres, visszatérő jelenségről van szó.

Hasonló lépéseket fontolgat Kalifornia állam is, ahol harmadik éve tart a rekordokat döntő szárazság - amelynek köszönhetően váltak gyakoribbá az USA nyugati partján pusztító óriási kiterjedésű erdőtüzek. Azonos okokból Görögországban is tervezik a hőhullámok elnevezését.

Az amerikai meteorológiai hivatal a National Weather Service statisztikái szerint az Egyesült Államokban már a hőhullámok okozzák a legtöbb halálesetet az időjárási jelenségek közül: ez azt jelenti hogy évente átlagosan 138 amerikai veszti életét a tartós hőség miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)