Hirdetés

Így lehet fenntarthatóbb és egészségesebb a csokoládé

|

Svájci tudósok találtak egy kiskaput az édesszájúaknak.

Hirdetés

A kakaóbab számos egészséges összetevőt tartalmaz. Több mint 300 különböző értékes vegyületnek köszönheti különleges ízét és gyógyhatását is. Gazdag vitaminforrás: az A-, D-, E-vitamin mellett négyféle B-vitamin is található benne. Az ásványi anyagok közül elsősorban magnézium-, vas-, kálium-, foszfor- és réztartalma jelentős.

Jó hírt kaptak nemrégiben a csokoládé kedvelők: svájci tudósok kidolgoztak egy innovatív módszert az édesség fenntarthatóbbá és egészségesebbé tétele érdekében. A megoldás kulcsa az értékes kakaóbabot rejtő hüvelyben van, ami eddig többnyire élelmiszeripari hulladékként végezte, ám mostantól szerves részévé válhat a csokoládé gyártásának.

Az új gyártási módszer lényege, hogy minél több összetevőjét hasznosítsák a kakaógyümölcsnek, kiváltva ezzel más, kevésbé egészséges és fenntartható hozzávalókat. A zürichi ETH (Szövetségi Technológiai Intézet) kutatói felfedezték, hogy a kakaóhüvely héja - magas cukortartalmának köszönhetően - képes kiváltani nagyobb részben a hozzáadott cukrot.

Hirdetés

Az új receptúra lényege, hogy az úgynevezett endokarpiumot, a terméshéj belső rétegét, a babot körülvevő pép egy részével összekeverik, és édes, kocsonyás masszát készítenek belőle. Ez jó hír a termelő gazdáknak is, akik mostantól külön értékesíthetik a pépet és az endokarpiumot is. Azzal, hogy igyekeznek a növény minél nagyobb részét felhasználni, összességében teszik fenntarthatóbbá a termesztését.

Hogy az eljárás széles körben működőképes lehessen, az szükséges, hogy az új gyártási technológia ne menjen a késztermék minőségének a rovására. Ahhoz, hogy megtalálják a tökéletes receptúrát, alapos munkára van szükség a laboratóriumban. Ennek érdekében a Koa nevű startup összefogott a svájci Felchlin csokoládégyártóval.

Az első próbálkozások alkalmával a pép magas nedvességtartalma nem tett jót a késztermék állagának, és nem is lett megfelelően édes. A sikert végül az hozta meg, hogy a 20 százalékos gélhez 5-10 százaléknyi cukrot adtak, ami a hagyományosan alkalmazott 40 százalékos arányhoz képest hatalmas előrelépés. Az így készült csokoládénak magasabb lesz a rosttartalma, ám alacsonyabb lesz benne a telített zsírok aránya.

A kutatók azt is megállapították, hogy az így készült csokoládé előállítása hosszútávon csökkentheti a földhasználatot és a gyártás globális felmelegedést kiváltó potenciálját is a hagyományos eljárásokhoz viszonyítva. Egyszerűbben megfogalmazva, a technológia kidolgozói azt ígérik, hogy a jövőben kevesebb kakaóbab is elég lesz ugyanannyi csokoládé előállításához.

Emellett a termés külső héját is felhasználnák, ami eddig szintén hulladékként végezte. Tüzelő- illetve komposztáló anyagot készítenének belőle. Azzal, hogy a kakaó héja is bele kerül a képletbe, a kistermelők kiszélesíthetik a termékkínálatukat, és növelhetik a bevételüket. Azonban mindezek gyakorlatba történő átültetéséig még hosszú út áll az érintett iparág előtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)