Hirdetés

Így néz majd ki az életünk 2050-ben

|

A technológia már ma is szerves része az életünknek, az évszázad közepére azonban ez a helyzet csak fokozódni fog.

Hirdetés

Az évszázad közepét mostanság főleg a klímaváltozással kapcsolatban szokták emlegetni, ugyanis 2050-re a világ több országa és iparága is teljesen karbonsemlegessé szeretne válni. Ehhez óriási technológiai ugrásokra lesz szükség, az alábbi videón pedig megnézhető, hogyan élik majd az életüket az emberek szűk 30 év múlva.

A videót a Simply Tech YouTube-csatorna csapata készítette, ahogy pedig a videón fogalmaznak, kíváncsiak voltak, hogy néz majd ki az előttünk álló három évtized és mik lesznek a legfőbb technológiai újdonságok.

Az optimista jóslat szerint 2050-re megoldódik az energia-, és az élelmiszerválság, a klímaváltozásról nem is beszélve
Az optimista jóslat szerint 2050-re megoldódik az energia-, és az élelmiszerválság, a klímaváltozásról nem is beszélve

Az egyik ilyen a nanotechnológia, amelyet már most is fejlesztgetnek, az évszázad közepére azonban a testünk is tele lesz apró szerkezetekkel. Ezek egy része az egészségünket óvja majd, az agyunkba telepített nanogépek segítségével viszont okostelefon vagy táblagép nélkül érhetjük el az internetes tartalmakat.

Hirdetés
n

Hasonlóan komoly jövő előtt áll a 3D-nyomtatás, amellyel már most is létrehozhatunk ezt azt, a szerszámoktól az épületekig. A 2050-es 3D-nyomtatás viszont már az élelmiszerek és az egészégügy területén is megjelenhet, sőt, akár az éhezés problémáját is megoldhatják az így előállított élelmiszerek.

Ami az egészségünket érinti, a század közepére várhatóan gyógyíthatóvá válnak a daganatos betegségek, de akár a halál elől is elmenekülhetnek majd az emberek. Persze ez utóbbi, kétségtelenül jól hangzó állításhoz sok mindennek kellene teljesülnie az előttünk álló időben, hogy 2050-re megvalósulhasson az örök élet.

A közlekedés világa viszont gyökeresen átalakul, hiszen 2050-re már megbízhatóan működhetnek majd az önvezető autók, ami többek között a balesetek száma is drasztikusan lecsökkenhet. Az önvezető technológiák már most is léteznek, igaz, még meglehetősen kezdetlegesek.

Bár Elon Musk Hyperloop-projektje nem igazán halad előre, a Simply Tech csapata arra számít, hogy 2050-re ez is elterjedt közlekedési móddá válik majd. Ennek fényében jó hír lehet, hogy Elon Musk újra elővette az ötletet.

A megújuló energia piaci részesedése is jelentősen megugrik, hiszen csak így kerülhetjük el a klímakatasztrófát, nem beszélve az olyan geopolitikai problémákról, mint például Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, ami komolyan érinti a fosszilis tüzelőanyagok felhasználását.

Az űrkutatás is nagyot fejlődik majd, sokkal elterjedtebb lehet az űrturizmus és persze a Mars felfedezése is addigra már előrehaladott állapotban lesz majd.

A mesterséges intelligenciák fejlődése kétségtelen, ebből a szempontból érdekes látni a 2022 végén készült videót, amikor még csak kevés szó esett a ChatGPT-ről és társairól. A fejlődés ütemét mutatja, hogy ezen a területen csak az idei év kezdete óta milyen komoly előrelépések történtek.

A videóban szó esik még a Metaverzumról is, ezzel ugyan egy kissé mellélőttek, hiszen már a Meta, illetve Mark Zuckerberg sem érzi szükségét, hogy mindenkit belekényszerítsenek a Facebook anyacégének kreálmányába, de az biztos, hogy a virtuális, illetve a kiterjesztett valóság egyre fontosabb szerephez jut majd a XXI. század során.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)