Hirdetés

Így kezelné a globális vízválságot a világ egyik legnagyobb cége

|

A maga nemében egyedülálló vízpozitív stratégiára nagy szüksége lesz a világnak.

Hirdetés

A Procter & Gamble bővíti környezeti fenntarthatósági erőfeszítéseit, amelyek több vizet tesznek elérhetővé a világ kiemelten vízhiányos területein. Ez az új, "vízpozitív" stratégia olyan globális víz-helyreállítási projekteket foglal magában, amelyek számos megoldást kínálnak az ökoszisztémák védelmére, a felszín alatti vízkészletek pótlására, az alapvető víztestekből elvezetett víz mennyiségének csökkentésére, valamint a vízminőség javítására a víztől függő közösségek és élővilág számára.

A vállalat célja, hogy elősegítse a vízpozitív jövő megteremtését többek között a gyártás során felhasznált vízmennyiség csökkentésével, a vízzel kapcsolatos kihívásokra történő hatékony reagálással és a világ 18 vízhiányos területén zajló projektek támogatásával. Ez a vízstratégia szerves része a vállalat Ambition 2030 fenntarthatósági programjának, amely az éghajlat, a természet, a hulladék- és a vízkezelés területére összpontosít.

Három év múlva a világ lakosságának kétharmada vízben szegény régióban fog élni (Fotó: Unsplash/Jimmy Chang)
Három év múlva a világ lakosságának kétharmada vízben szegény régióban fog élni (Fotó: Unsplash/Jimmy Chang)

Három év múlva a világ lakosságának kétharmada vízben szegény régióban fog élni
(Fotó: Unsplash/Jimmy Chang)

A vízhiány bolygónk minden kontinensét érinti, a lakosság közel egyharmada már most vízben szegény régiókban él, és ez az előrejelzések szerint 2025-re a világ népességének kétharmadára igaz lesz. A P&G elkötelezett a vízügyi kihívások kezelése iránt, kiemelt figyelmet fordítva azokra vízhiányos területekre, ahol a vállalat is működik.

A vállalat szorosan együttműködik a World Resource Institute (WRI) vízprogramjával, hogy új vízügyi céljai összhangban legyenek a legújabb tudományos gyakorlatokkal.

Meglévő célkitűzéseit a P&G az alábbi új célokkal egészítette ki:

  • A világ 18 vízhiányos területén több vizet állít vissza, mint amennyit a gyártóüzemei elhasználnak.

  • Két erősen vízhiányos területen, Los Angeles és Mexikóváros nagyvárosi részein több vizet állít vissza, mint amennyi termékeinek használata során elfogy. Miért épp itt? A 18 vízhiányos területet tekintve e két nagyvárosból származik a P&G termékeinek használata során felhasznált vízmennyiség több mint a fele.

A P&G olyan helyi partnerekkel működik együtt, akik jól ismerik a helyi kihívásokat. A vállalat 2020-ban csatlakozott a Bonneville Környezetvédelmi Alapítvány (BEF) programjához, amely nyolc projektet finanszíroz a kaliforniai Sacramento folyó térségében, hogy pozitív hatást gyakoroljanak a helyi édesvízi ökoszisztémára. A vállalat tervei szerint az elkövetkező években új, hosszútávú vízhelyreállító projekteket dolgoz ki partnereivel a világ más vízhiányos területein.

A Procter & Gamble vízpozitív stratégiája értelmében 20 milliárd liter tiszta vizet biztosít 93 ország lakóinak, az évtized végéig (Forrás: Procter & Gamble)
A Procter & Gamble vízpozitív stratégiája értelmében 20 milliárd liter tiszta vizet biztosít 93 ország lakóinak, az évtized végéig (Forrás: Procter & Gamble)

A Procter & Gamble vízpozitív stratégiája értelmében 20 milliárd liter tiszta vizet biztosít 93 ország lakóinak, az évtized végéig (Forrás: Procter & Gamble)

A P&G Children's Safe Drinking Water (CSDW) programja tiszta ivóvizet biztosít a családoknak a világ minden táján a P&G által kifejlesztett víztisztító por segítségével, amely 30 perc alatt 10 liter vizet képes megtisztítani. Partnerei segítségével a vállalat több mint 1,4 millió víztisztító csomagot osztott szét Ukrajna-szerte, jelenleg további 2 millió csomag vár ukrajnai kiosztásra Lengyelországban.

Az állami, magán- és civil szervezetek vezetőinek globális együttműködéseként létrejött 50L Home Coalition alapító tagjaiként olyan megoldásokat fejlesztettek ki, amelyek fenntarthatóbbá teszik a mindennapi vízfogyasztást a városi vízhasználat újragondolása révén.

A vállalat hangsúlyozza, hogy már egy apró otthoni cselekedet is megváltoztathatja bolygónkat, ezért olyan termékeket, eszközöket és információkat fejleszt, amelyek elősegítik a fogyasztók otthoni vízfogyasztásának csökkentését is.

A P&G továbbá folyamatosan azon dolgozik, hogy létesítményeit és gyártóüzemeit vízhatékonyabbá tegye, valamennyi telephelye elkötelezett a helyi vízgyűjtők megértése, cselekvési tervek kidolgozása, és a működésüket, valamint a helyi közösségeket érintő kihívások kezelése iránt. A cégcsoport elkötelezett a magyarországi vizek védelme mellett is: a hazai csömöri gyárban saját vízkezelő állomás működik, amely naponta 1000 köbméter vizet tisztít, azaz nem használ vizet a vezetékekből. Ez a mennyiség Csömör város teljes vízszükségletével egyenlő.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)