Hirdetés

A leggazdagabb országok 30-szor többet költenek fegyverkezésre, mint klímavédelemre

|

Vérfagyasztó, hogy mennyivel többet fordítanak fegyverkezésre a leggazdagabb országok.

Hirdetés

Lesújtó statisztikát közölt a Transnational Institute (TNI) nemzetközi kutatóintézet, amelynek célkitűzése egy demokratikusabb és fenntarthatóbb világ megteremtése - írja a Euronews. A hírcsatorna információi szerint a TNI legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy a világ legtehetősebb országai 30-szor több pénzt fordítanak a hadseregeik felfegyverzésére, mint a klímaválság megelőzésére.

A kutatás során a 2013-2021 közötti időszakot elemezték, az összevetésből pedig kiderült, hogy a világ 23 leggazdagabb, egyben legnagyobb szennyezőnek számító országa több mint 9 billió (kilencezermilliárd) eurót költött a hadseregükkre, miközben ugyanezen időszak alatt mindössze bő 235 milliárd eurót fordítottak a klímaváltozásra való felkészülésre és megelőzésre - ráadásul, mindezt annak fényében érdemes nézni, hogy utóbbi összeg egy részét a klímaválság által leginkább érintett országok támogatására fordították. 

A fegyverkezés önmagában súlyosbítja a klímaválságot (Fotó: eda.europa.eu)
A fegyverkezés önmagában súlyosbítja a klímaválságot (Fotó: eda.europa.eu)

Az amszterdami kutatóintézet szakértői arra is rámutattak, hogy 2013 óta több mint 21 százalékkal nőttek a katonai jellegű kiadások.

Minden egyes dollár, amit a katonaságra költenek, növeli az üvegházhatású gázok emisszióját, ugyanakkor elvonja a pénzügyi eszközöket, készségeket és a figyelmet is a legnagyobb egzisztenciális fenyegetésről, amellyel az emberiségnek valaha szembe kellett néznie

- figyelmeztetnek a TNI kutatói a jelentésükben.

Hirdetés

A kutatásban arra is rámutatnak, hogy a fegyverkezésre legtöbbet költő országok - köztük például Nagy-Britannia és Franciaország - egyben a legnagyobb kibocsátói a klímaváltozást súlyosbító üvegházhatású gázoknak.

A TNI jelentése figyelmeztet, hogy jelentősen megugrottak az efféle emissziók, amióta Oroszország idén februárban megtámadta Ukrajnát. Az orosz agresszió hatására Németország júniusban bejelentette, hogy százmilliárd eurót fordít fegyverkezésre, míg a klímaügyekben hagyományosan élen járó norvég kormány pedig felfüggesztette a klímaválsággal kapcsolatos költéseit, amíg Ukrajnában tart a háború.

A jelentés publikálását az Egyiptomban zajló COP27 klímacsúcsra időzítették, mivel, ahogy a TNI képviselője fogalmazott: "Egyiptomot sokkal inkább ismerik a katonai kiadásairól, mint a klímaváltozással kapcsolatos tetteikről". A kutatóintézet rámutatott, hogy 2017 és 2021 között Egyiptom a világ öt legnagyobb fegyverimportőre között szerepelt: a beszerzéseik forrása főként Oroszország, Franciaország és Olaszország volt.

Ha szembenézünk a klímaváltozással és a rendkívül veszélyes fordulópontok jeleivel, mindent felülíró kötelességünk, hogy a klímaváltozás megfékezését és a nemzetközi együttműködés kialakítását tekintsük az elsődleges célnak, annak érdekében, hogy megvédjük a leginkább érintett embercsoportokat. Ennek ellenére 2022-ben ismét fegyverkezési versenyt látunk, ami csak fokozza a klímaváltozás negatív hatásait és megakadályozza azok enyhítését

- írták a TNI szakértői a jelentésükben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)