Hirdetés

Vízben álló Szabadság-szobor, sivatagi Colosseum: így képzeli el egy művész a bolygó jövőjét

|

Fabien Barrau azt reméli, hogy alkotásai láttán mindenki megérti, milyen következményei vannak a tétlenségnek.

Hirdetés

A klímaváltozás negatív hatásainak egy részét már biztosan nem kerülheti el az emberiség - az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) március elején kiadott jelentése szerint. Az utolsó figyelmeztetésnek tekinthető dokumentum szerint már csak rendkívül kevés ideje maradt a világnak, hogy legalább a klímaváltozás legsúlyosabb következményeit megpróbálja mérsékelni, de az előttünk álló két évtizedben már biztos, hogy olyan szélsőséges időjárással fogunk találkozni, amelyek miatt milliók lakhatása és élelmiszer-ellátása válhat bizonytalanná.

Fabien Barrau ma is álló épületek gyászos jövőjét képzelte el (Fotó: Unsplash/David Libeert)
Fabien Barrau ma is álló épületek gyászos jövőjét képzelte el (Fotó: Unsplash/David Libeert)

Fabien Barrau ma is álló épületek gyászos jövőjét képzelte el (Fotó: Unsplash/David Libeert)

Erre a komor valóságra szeretné felhívni a figyelmet a reklámgrafikusként dolgozó francia Fabien Barrau, aki különleges fotókat hozott létre. Különféle ismert épületekről - Colosseum, Eiffel-torony, párizsi diadalív, New York-i szabadságszobor, Empire State Building - készült drónfelvételeket használt fel a műveihez. Az épületeket, szobrokat meghagyta, azonban a környezetüket úgy alakította át, hogy a klímaváltozás különféle negatív hatásait tükrözzék, az elsivatagosodástól a tengerszint drámai megemelkedéséig.

Barrau a képeit privát Instagram-oldalára töltötte fel, azonban azokat publikálta a Wired magazin is, saját Instagramján. Mint írják, a News from the Future címet viselő képsorozat készítése során a francia művész elképzelte, hogy mit szólnának a mai emberek, ha a jövőből megérkezne egy felfedező, a hóna alatt ezekkel a fotókkal. A kitalált időutazó a fent is látható fotókkal próbálja ráébreszteni a mai kor emberét, hogy milyen súlyos árat kell fizetni, ha továbbra is tétlenül szemléljük a klímaváltozást.

Az egyes képek eltérő problémákat mutatnak be, és a koncepció szerint eltérő években is készültek: a Szabadságszobrot ábrázoló fotó például 2119-ben, a Colosseum 2219-ben, míg Chicago elhagyatott és növényekkel benőtt belvárosát ábrázoló kép 2323-ban készült Barrau elképzelése alapján.

Más módon, de hasonló céllal állított fel látványos installációt két finn művész, akik a tengerszint emelkedésének problémájára szeretnék felhívni a figyelmet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)