Hirdetés

Klímalaborrá alakul a világ leghíresebb parkja

|

Megvizsgálják, milyen hatással van egy ekkora zöldfelület a városlakók életére.

Hirdetés

Alighanem kevés olyan park van a világon, amit azok is ismernek, akik sosem jártak ott. A New York-i Central Park kétségtelenül a bolygó talán legismertebb hasonló létesítménye, hiszen rengeteg filmben, sorozatban biztosított festői hátteret a képsoroknak. Az 1858-ban létrehozott park több mint 9 négyzetkilométeren fekszik, azaz a Városliget kilenszer férne el benne.

A Central Park az amerikai nemzeti parkokat felügyelő National Parks Service fennhatósága alá tartozik, ahol most a nívós Yale egyetem kutatói alakítottak ki egy, a klímaváltozás hatásait vizsgáló "laboratóriumot", két nonprofit szervezettel - írja a Euronews.

A világ legismertebb parkja segíthet jobban megérteni a városok és a klímaváltozás kapcsolatát (Fotó: Yale)
A világ legismertebb parkja segíthet jobban megérteni a városok és a klímaváltozás kapcsolatát (Fotó: Yale)

A világ legismertebb parkja segíthet jobban megérteni a városok és a klímaváltozás kapcsolatát (Fotó: Yale)

A hírcsatorna információi szerint a Central Park Climate Lab csapata helyben rögzített, illetve műholdakról származó mérési adatokkal szeretné vizsgálni, hogyan alkalmazkodik a változó időjáráshoz a park növény-, és állatvilága.

Szeretnénk megérteni, hogy a park hogyan lehet a klímaváltozás elleni küzdelem eszköze. Kíváncsiak vagyunk, mennyi szén-dioxidot tudnak megkötni a fák, illetve mekkora a park hűtőhatása a látogatók, illetve a közelben lakók számára.

- magyarázta Karen Seto, a Yale földrajz- és településtudomány-professzora.

Hirdetés

A városoknak részt kell venni a klímaváltozás elleni küzdelemben

A szakember hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás káros hatásai ellen csak akkor lehet érdemben harcolni, ha a városokat - ahol ma már a bolygó lakosságának több mint 50 százaléka él - is felkészítik a várható következményekre.

Azt reméljük, hogy a kutatásunk hozzájárulhat a kellően megalapozott politikai döntésekhez, annak érdekében, hogy a hasonló zöld területek továbbra is tisztítsák a levegőnket, hűtsék a városainkat és így tovább

- tette hozzá Seto.

A vizsgálatokra azért is szükség van, mert a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események New York városát sem kímélik. Az elmúlt bő évtizedben a Central Park egyaránt megtapasztalta a szélsőséges esőzéseket, hóviharokat, hosszan tartó hőséget, 2021-ben pedig az Ida nevű hurrikán csapott le a nagyvárosra, jelentős mennyiségű csapadékkal: ennek eredményeként megdőlt a korábbi rekord - ami akkor mindössze tíznapos volt, azaz nem egészen két héttel korábban dőlt meg az előző csúcs.

A kutatás során speciális eszközökkel szerelik fel a Central Park néhány fáját is, hogy pontos információkat kapjanak a fák növekedéséről.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)