Hirdetés

Meghajolt az EU a tüntető gazdák haragja előtt, visszavontak egy fontos tervezetet

|

Ezzel a Green Deal elszenvedte első komoly vereségét.

Hirdetés

Ursula von der Leyen kedden bejelentette, hogy visszavonja azt a vitatott törvényt, amelynek célja a növényvédő szerek használatának csökkentése volt az Európai Unióban. A 2022 júniusában előterjesztett javaslat (SUR) szerint az EU területén felére csökkentették volna a növényvédő szerek használatát, míg a Natura 2000-es besorolású területeken ezeket teljesen betiltották, illetve jóval környezetkímélőbb alternatívára cserélték volna.

A terméshozam fenntartására használt kémiai növényvédő szerek a környezetszennyezés egyik fő forrásának számítanak, és összefüggésbe hozzák használatukat a biológiai diverzitás csökkenésével, az ivóvíz és a talaj minőségének romlásával, a kártevőkkel szembeni ellenálló képesség csökkenésével és a különböző kórokozók elterjedésével.

A SUR már a kezdetektől fogva megosztó téma volt, valamint az európai közösség, és később a nagy mezőgazdasági szereplők részéről is heves lobbizás tárgyává vált. Tavaly az Európai Parlament szűk többséggel elutasította a javaslatot, így az jelenleg is vita tárgyát képezi a tagállamok között.

Hirdetés

Von der Leyen döntése a konzervatívok és a gazdák elégedetlenségére vezethető vissza, akik egyéb sérelmeik mellett a változó szabályozás okozta növekvő terhek miatt panaszkodtak. Az emiatt kezdődött tiltakozások a múlt heti EU csúcstalálkozóra csúcsosodtak ki, így von der Leyen asszony rögtönzött megbeszélésre hívta a tiltakozó gazdák képviselőit, amihez csatlakozott a belga és a holland miniszterelnök is.

Kedd reggeli beszédében a Bizottság elnöke kitért az éghajlatváltozásra, az ukrajnai krízisre és a megélhetési válságra, amivel a mezőgazdaságban dolgozók halmozottan kellett szembesülniük az elmúlt két év során. Ugyanakkor ragaszkodott hozzá hogy az ágazatot nagy mértékben támogatni kell a fenntarthatóbb termelési formákra való átállásban, hiszen az üvegházhatású gázok 10 százalékának a kibocsátásáért felelősek.

A törvényjavaslat visszavonása nem azonnal fog megtörténni, azt még egy biztosi testületnek is jóvá kell hagynia. A tervek szerint ez a folyamat legkésőbb a jövő héten le fog zárulni. A döntés ellenére von der Leyen hangsúlyozta, hogy a növényvédő szerek szabályozásának kérdése továbbra is napirenden marad, hogy egy átgondoltabb új szabályozás elvi alapját képezze.

Így végül a 2020 májusában bemutatott SUR, ami célul tűzte ki az élelmiszer-rendszerek egészségesebbé és fenntarthatóbbá tételét, kútba esett. Tavaly a Bizottság úgy döntött, hogy lemond a fenntartható élelmezési rendszerről szóló törvényről, amelynek a blokk kiemelt élelmiszer-politikájának gerincét kellett volna képeznie. Ehelyett a végrehajtó hatalom inkább párbeszédet indított a mezőgazdaságról, hogy csökkentse az ágazatban tapasztalható növekvő ellentéteket.

Ezzel az európai közösség jelenlegi vezetése egy igen fontos megoldatlan ügyet hagy hátra a júniusban választandó új kabinetnek, de nem ez az egyetlen. A haszonállatok jólétére vonatkozó új szabályokat és az egész EU-ra kiterjedő, tápértékjelölést is utódaikra hagyták, mivel azokat is túl megosztónak találták. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)