Hirdetés

Mobil sótalanítókkal és üzemekkel oldanák meg az aszály okozta dél-spanyol vízhiányt hosszútávon

|

A katalán kormány összesen 110 millió eurót szán a projekt megvalósítására.

Hirdetés

A Dubajban élőknek most éppen nincs okuk panaszra, de Európát komoly aszályos időszak fenyegeti idén is. A mediterrán térségben, főként Spanyolországban, ez olyan méreteket ölt, hogy az már az ivóvízellátást fenyegeti. Andalúziára - az elmúlt évekhez hasonlóan - további száraz, vízfogyasztási korlátozással súlyosbított hónapok várnak, de ugyanez elmondható az ország komplett déli részéről.

A korlátozásnál azonban többre van szükség, hogy legyen elegendő ivóvíz. Ezért idén októberben üzembe helyeznek egy napi 40 000 köbméteres kapacitású, fordított ozmózissal tengervizet sótalanító berendezést Barcelona környékén, ami a helyi lakosság ivóvíz szükségletének mintegy 6 százalékát képes fedezni.

Ezt David Mascort klímacselekvésért felelős tárcavezető jelentette be a héten, azt is hozzátéve, hogy ennek köbméterenkénti költsége 4,4 euró, ami lényegesen olcsóbb, mint más alternatívák. Az egység egy uszály tetején fog helyet kapni a barcelonai kikötő kijáratával szemközt, hogy ne zavarja a hajóforgalmat.

Hirdetés

A megvalósítás körülbelül 100 millió euróba fog kerülni, és körülbelül 5 évig kell üzemelnie. Akkorra fogják ugyanis kibővíteni a torderai sótalanítót, valamint Foix-ban is épül addig egy üzem, amivel együtt már képes lesz a térséget kellő mennyiségű ivóvízzel ellátni. Emellett a kormányzat kiegészítő megoldásokban is gondolkodik.

További 12 mobil sótalanítót készülnek üzembe helyezni a Costa Braván és Alt Empordá járásban. Ezek a környező településeket fogják ellátni a tervek szerint, és a Darnius-Boadella víztározóból fogják vételezni az üzemeléshez szükséges vizet. A gond csak az, hogy az utóbbi egyelőre teljes kapacitásának 11 százalékán van csupán.

A mobil sótalanítók összesen 1000 köbméter vizet tisztítanak majd meg naponta, ami a környékbeli lakosság vízigényének 35 százaléka. A katalán kormány 10 millió eurót szán a projekt megvalósítására. A felelős miniszter szerint ez a legfenntarthatóbb és leggazdaságosabb módja az évtizedes probléma orvoslásának.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)